Les democràcies nòrdiques i els refugiats

Amb la guerra iniciada pels països imperialistes a Síria per diferents motius (gasoductes per al transport de gas i petroli, els interessos d’Israel a la zona, enderrocar el govern d’Al-Assad, l’espoli del petroli per part de països com Turquia, etc..), les conseqüències pel que al drama humà es refereix són dramàtiques. Milers de morts, ferits i milions de refugiats.

Aquests en un intent per fugir, emprenen un viatge d’horror que normalment acaba en desgràcia. Inicialment amb l’odissea en el mar i els milers de naufragis a les costes gregues. Quan aconsegueixen sortir de Grècia, els espera el seu periple per Macedònia, Sèrbia, els problemes amb el govern d’Orbán a Hongria fins a poder arribar a la seva destinació el centre i nord d’Europa.

Moltes vegades sentim que els països del nord d’Europa: són un exemple de tolerància, de l’avançat dels seus sistemes, en definitiva de les bondats de l’estat del benestar nòrdic, entre els diferents aspectes el social. Mirant aquests dies en els diferents mitjans de comunicació les informacions sobre els “refugiats”, diverses notícies cridaven l’atenció:

El parlament danès va aprovar un paquet de mesures entre les quals va destacar la confiscació de tots els béns que posseeixin els refugiats, després de ser escorcollats per la policia, en entrar al país per un valor superior a 1350 euros, per així poder pagar la seva estada sense ocasionar costos a la població danesa. També des del primer moment es va posar en dubte la vigència del Tractat de Schengen com a mesura per pressionar a països com Grècia perquè aguantin als seus territori als refugiats. A més de rebaixar el pressupost un 10% destinat a aquest assumpte, o la impossibilitat d’aquests de sol·licitar la reagrupació familiar.

A Suècia el govern va autoritzar l’expulsió de 60000 a 80000 persones a els qui se’ls ha denegat la sol·licitud d’asil. Un dels exemples eren les declaracions d’una refugiada que desolada exposava com després d’haver gastat uns 11000 euros en el viatge, ara presenciava la possibilitat de l’expulsió horroritzada.

A Noruega les autoritats expulsaven a 13 migrants per la zona coneguda com la “Ruta de l’Àrtic”. La llei es va aprovar fa un parell de mesos per frenar l’arribada massiva i expulsar-los de tornada , especialment en la seva majoria sirians i afganesos, procedents de Rússia. El flagrant de la situació és l’abandó en zones amb temperatures extremes de 30 graus sota zero.

D’Alemanya dia sí dia també arriben diferents notícies. Des de la xenofòbia de centenars de grups com Pegida, els atacs racistes a les instal·lacions on s’allotja als migrants. L’explotació laboral d’aquests que es produeix des de la primera arribada de grups en la qual se’ls obligava a treballar per menys d’un euro l’hora i aquest si que és un punt important. Destaca la petició feta per Crhistine Lagarde a Davos de “que els treballadors no arribessin a percebre el salari mínim, per afavorir la seva integració”.

Especial atenció mereixen els menyspreables atacs sexuals produïts en diferents ciutats d’Alemanya la nit de cap d’any, on vam poder assistir a una criminalització des del primer minut de tot el col·lectiu de refugiats, independentment que algun dels fastigosos atacants i violadors fos demandant d’asil .

Així és la veritable cara de les democràcies nòrdiques a les quals fan referència i posen com a exemple de model de benestar diferents sectors de l’oportunisme i el reformisme. Estats burgesos , la majoria d’ells amb governs de dreta obertament racistes, on malgrat els molts serveis que pugui disposar la població, la dictadura del capital mostra la seva veritable essència. I no cal oblidar que aquestes engrunes que gaudeix la població són fruit del saqueig i l’explotació d’altres territoris.

 


César del Valle Bautista. 
Militant del Partit Comunista del Poble de Catalunya