A Tarragona el PSC explicita la seva política de dretes i s’aferra al règim del 78

L’acord de govern gairebé tancat entre PSC, PP i UDC a l’Ajuntament de Tarragona no ha representat cap sorpresa per al Grup Municipal de la CUP. Segons la formació anticapitalista, “l’aprovació dels pressupostos municipals antisocials el passat desembre va ser la crònica d’un acord anunciat”.

Per a la consellera Laia Estrada es tracta “d’un pacte lògic que s’adapta a la perfecció a la línia política del PSC tarragoní”. Els cupaires resumeixen en quatre punts la base de l’acord: “política de dretes, no aixecar catifes, continuisme amb el mandat anterior i no posar ‘entrebancs’, la qual cosa vol dir no qüestionar absolutament res”.

Segons Estrada, mentre les passades eleccions generals van evidenciar que la majoria del poble català vol una ruptura amb el règim del 78, a Tarragona el PSC s’hi aferra amb aquest pacte tripartit. Per a la cupaire, “aquest acord de govern és una reacció clara al canvi que es respira arreu de Catalunya, i també a la nostra ciutat”.

D’altra banda, el conseller Jordi Martí Font ha destacat que en els sis mesos de l’actual legislatura municipal, el Partit Popular ha protagonitzat diverses mocions “especialment preocupants si tenim en compte que marquen ben clarament què volen per a la ciutat en algun àmbit concret i alhora expliciten una forma de fer que sovint els ha deixat sols en els votacions que s’han produït al plenari”. Martí recorda aquí la defensa que van fer els populars de la zona única d’escolarització o el seu vot contrari a mocions que rebutjaven la LOMQE o la Llei Mordassa. “Si aquests posicionaments són els que el nou Govern ha de defensar com a conseqüència d’un pacte de Govern podem arribar ‘coses curioses’ en els propers mesos a la ciutat de Tarragona”, afegeix el conseller cupaire.

En relació al repartiment de les regidories, als anticapitalistes els preocupa especialment el control que exercirà el Partit Popular sobre Via Pública, “un espai que sempre ha estat tractat despòticament, de forma autoritària i violenta quan l’han tingut a les mans. Només cal recordar les actituds xenòfobes o directament racistes expressades pel seu cap parlamentari a Catalunya mentre era alcalde de Badalona o les mateixes qualificacions de ‘problema’ d’Alejandro Fernández en referir-se als locutoris o altres negocis que persones immigrades obrien a la ciutat”, concreta Martí. El conseller de la formació de l’Esquerra independentista ha estat especialment crític amb la defensa que sempre ha fet el Partit Popular de la Llei Mordassa, “dissenyada per reprimir els moviments socials que els plantem cara, pot ser un bon indicatiu de per on poden anar els cops… de porra en aquest cas”.

De la mateixa manera, la CUP remarca que el rebuig expressat per Fernández específicament contra el procés d’alliberament nacional de Catalunya assenyala el reforç de la línia espanyolista que el PSC havia agafat ja durant la present legislatura rebutjant, d’una banda, qualsevol vinculació amb el procés independentista català però, de l’altra, amb el mateix dret a decidir. Els anticapitalistes assenyalen que “aquesta postura explícitament espanyolista i antidemòcrata ha arribat al punt de negar-se a demanar la derogació de la sentència de mort que el règim franquista va dictar i va executar contra el president de la Generalitat de Catalunya Lluís Companys”.

Tanmateix, els consellers cupaires denuncien que el mandat anterior hi va haver un ‘tripartit a l’ombra’, un ‘acord’ no signat que s’evidenciava en la placidesa del dia a dia i en l’absència absoluta d’oposició. Els cupaires consideren que és més honest que els pactes surtin a la llum de manera que els socialistes es treuen la careta i mostren públicament les seves aliances.