Torna el ball d’hivern

23 gener 2016
18:00

El proper dissabte 23 de gener tindrà lloc, organitzada pel grup de dansa «La Relliscada», l’Aula de Sons i Carrutxa, la segona edició del Ball d’Hivern a la plaça del Castell. Aquesta és una proposta festiva que vol recordar com, antigament, sant Sebastià fou patró de la vila de Reus i la seva diada, el 20 de gener, motiu de gran festa. Fins al segle XVIII, com a Festa Major i encara fins al primer terç del segle XX com a data d’inici de balls i activitats carnavalesques.

Sant Sebastià era invocat davant el perill de contagi en els episodis de pesta i l’expansió de la devoció a la Mare de Déu de Misericòrdia, actual patrona de la ciutat, va contribuir segurament a minvar el culte al sant i la pèrdua d’aquesta festa major hivernal.

L’activitat reuneix alguns dels components característics de les festes del cicle hivernal: capta pels carrers, acompanyada de música, foguera —simbòlica—, sopar popular i ball a la plaça del Castell, davant la porta de Sant Sebastià, amb la subhasta de coques i lots per a finançar la festa.

Enguany, la festa començarà a les 6 de la tarda, amb el pregó-xerrada a càrrec d’Antoni Veciana a la sala del Castells. Tot seguit, començarà la cercavila, amb música i cançons improvisades, i la capta pels carrers del nucli antic, amb la col·laboració de diversos establiments.

Retornats a la plaça del Castell hi haurà un sopar popular i una parada de begudes de la terra.

A partir de les 9 del vespre hi haurà ball, amb danses del país i d’arreu del món, amb el grup «Quin folk que fa», integrat per professors de l’Aula de Sons i altres col·laboradors. Durant el ball es farà la rifa o subhasta de les coques i de les cistelles fetes amb els productes de la capta. A més, també hi haurà begudes de la terra.

Abans, per animar la festa, tot recordant el bon ambient de l’any passat, el dimarts 19 de gener, al local de Carrutxa, a 2/4 de 8 del vespre, tindrà lloc una projecció comentada de fotografies de l’edició 2015 del primer Ball d’Hivern.