7 anys després… seguim denunciant els abusos de la guàrdia urbana

L’Esquerra Independentista ha denunciat un cop més, set anys després, l’agressió que va patir el 7 de gener de 2009. Aquell dia, el col·lectiu feminista Cau de Llunes feia una acte reivindicatiu per denunciar com el capitalisme i l’estructura patriarcal de la nostra societat es sustenten mútuament i es retroalimenten.

Aquell 7 de gener, amb una acció performativa i pacífica, Cau de Llunes, amb el suport de la resta de col·lectius de l’Esquerra Independentista, aprofitava el primer dia de rebaixes per a denunciar de manera simbòlica el suculent negoci de la bellesa. Les activistes denunciaven el negoci que es fonamenta en la pressió estètica que majoritàriament s’exerceix sobre les dones, cada cop més joves, provocant malalties psicològiques i físiques, i fins i tot la mort en els casos més extrems de trastorns alimentaris.

Malgrat la performance per denunciar que la pressió estètica també és una forma de violència de gènere, no superava la durada d’uns pocs minuts, la Guàrdia Urbana va intervenir fent gala del seu tarannà “mediador i dialogant”. Múltiples activistes van rebre cops de punys, empentes i puntades de peu per part dels agents, però tres van ser tancades en un portal per poder ser apallissades brutalment.

Sobre aquestes tres persones pesen les acusacions que serveixen per invertir el relat i mostrar els agressors com els agredits: a les militants de l’esquerra independentista se les acusa d’agressió a l’autoritat, desordres públics i altres delictes, per als quals es demanen anys de presó i una quantiosa indemnització.

Malgrat aquestes acusacions, la concentració d’avui volia recordar precisament el contrari, que fa 7 anys diverses persones van ser agredides i detingudes il·legalment per agents de la Guàrdia Urbana que van exercir violència i abús d’autoritat. La concentració d’avui ha recordat que aquest no és un cas aïllat, tot i que malauradament la majoria de persones que són agredides per agents policials no s’atreveixen a denunciar-ho per por a les represàlies.

Alhora, l’Esquerra Independentista també ha volgut denunciar tots els casos d’agressions policials, perquè consideren que els fets del 7 de gener de 2009 no es tracta d’un cas aïllat. Emfatitzen que els policies agressors no va ser apartats de les seves funcions ni la Guardia Urbana va voler obrir una investigació per esclarir els fets. També denuncien que l’Ajuntament és acusació particular, malgrat la fiscalia ja actua en defensa dels interessos de l’Administració Pública, pagant un bufet extern de serveis jurídics.