La CUP de Reus s’explica i exposa 10 línies de treball per la ciutat

La CUP de Reus ha celebrat una assemblea oberta amb l’objectiu de fer un repàs de tot allò que la formació ha viscut i ha dut a terme des del passat mes de maig, en què es van celebrar les eleccions, així com per proposar una desena de línies de treball que la Candidatura té en marxa i vol prioritzar.

Els regidors i regidores de la formació de l’esquerra independentista han estat els presentadors de l’auditoria pública que s’ha celebrat aquest dijous al vespre al Casal de la Dona de Reus. Mariona Quadrada i Oriol Ciurana han estat els responsables d’explicar com han estat els primers mesos d’aquest mandat des del consistori. Han exposat el procés de coneixement de l’ens institucional i han informat dels diversos espais on participen com a grup municipal: els plens, les comissions informatives, els consells d’administració, entre d’altres, així com la feina que hi desenvolupen. També han fet un repàs de les mocions presentades els darrers mesos fent especial menció a l’ordenança de civisme, la internalització dels serveis, l’entrada a l’AMI o la modificació del Reglament Orgànic Municipal (ROM) per tal de garantir l’obertura de les portes de l’Ajuntament cap enfora, tal com han afirmat.

Ambdós regidors han comentat el procés d’adaptació del grup municipal a l’haver passat d’un regidor als sis actuals i han presentat les comissions de treball temàtiques que han creat per assumir el creixement de la formació. Les comissions, segons han informat, són espais de treball temàtiques que coordinen les persones properes i vinculades a la CUP amb el grup municipal (format pels regidors) per vehicular la feina institucional amb el conjunt de l’assemblea i persones implicades amb els moviments socials. Ara per ara, la CUP compta amb una comissió de Territori i Sostenibilitat, d’Educació, de Comerç, de Participació, de Drets Socials i de Cultura. Totes elles, han explicat, desenvolupen les línies de treball que han presentat en aquest acte.

Ciurana i Quadrada, d’altra banda, han lamentat que el govern de CiU bloquegi sistemàticament les mocions de la CUP i que no busqui el consens ni el treball conjunt amb la primera força de l’oposició. Han reiterat de nou que, en l’exemple concret del debat sobre les ordenances fiscals, la Candidatura va exposar públicament que volia negociar-les per introduir els criteris progressius i lamenten que encara no han rebut cap resposta formal a les esmenes.

Marta Llorens, continuant el discurs, ha explicat que la CUP s’ha reunit de nou amb una trentena d’entitats i associacions de la ciutat, com va fer tot just després dels comicis del 24 de maig: des de comitès d’empresa, entitats sobiranistes, ecologistes i comunitats religioses, entre d’altres. L’objectiu perseguit, segons Llorens, ha estat identificar com està Reus en diversos aspectes actualment i poder fer una radiografia canviant de la situació política, social i econòmica.

Les conclusions extretes del que han anomenat ‘Trobades pel Govern del Canvi’ són que els agents socials de la ciutat es troben amb un “mur” a l’hora de treballar amb el govern actual, que “únicament es dedica a gestionar”, segons Llorens. En aquest sentit, la regidora ha explicat que en les trobades s’ha fet explícit el caràcter “tancat, zero propositiu, hermètic i les reiterades actuacions del govern d’esquena a les entitats així com el menysteniment vers els treballadors i treballadores del consistori”. Llorens ha conclòs que la CUP comparteix totalment aquestes conclusions i que, de fet, “també s’hi troba [la CUP] diàriament”.

Finalment ha arribat el torn de presentar les 10 línies de treball que els cupaires estan treballant ara per ara. Pretenen suprimir els Consells d’Administració com s’entenen actualment i apostar per un model de gestió no jeràrquic participat per tècnics i treballadors al marge de polítics per garantir que mai més es repeteixi un cas Innova. També estan treballant per modificar el ROM i el Reglament de Participació per garantir òrgans vinculants participatius en tots els àmbits de la vida reusenca. Des de Territori i Sostenibilitat estan estudiant i revisant la planificació urbanística amb el nou POUM que s’ha d’aprovar a mitjà termini així com ideant mesures per millorar i fomentar la sostenibilitat a través, per exemple, de la proposta de carril bici que han presentat. També han posat sobre la taula la nova ordenança de tinença d’animals que han dut a terme i tot el treball entorn els feminicidis així com l’execució pressupostada i concreta del Pla d’Igualtat de la ciutat. L’habitatge garantit, el projecte cultural entorn Reus com a capital de la cultura catalana i la taula de la pobresa són els darrers aspectes que han detallat.

El discurs emotiu de David Vidal en què ha apel·lat a la responsabilitat de l’entorn cupaire, l’assemblea i els sis regidors i regidores per fer que aquesta ciutat avanci, ha posat el punt i final a l’assemblea oberta.