La fuita de partícules radioactives pot quedar impune

Ecologistes en Acció recorrerà la sentència del jutjat de Gandesa en que acorda el sobreseïment provisional de les actuacions per la denuncia presentada arran de la fuita de partícules radioactives de la Central Nuclear Ascó I.

Joaquín Bonfill, jutge del jutjat nº 1 de Gandesa, ha estimat parcialment la sol·licitud de sobreseïment de L’Associació nuclear Ascó Vandellòs(ANAV) i ha acordat el sobreseïment provisional de les actuacions.

En la sentència el jutge afirma que hi ha suficients element que indiquen que efectivament es va produir la fuita de partícules radioactives (emissions ionitzants) que podien afectar al medi ambient o a la salut de les persones, però que de les diligències practicades no està degudament justificada la perpetració d’un delicte.

Ecologistes en Acció d’acord amb el seu advocat Luís Oviedo ha presentat recurs contra aquesta resolució perquè estima que els fets produïts són suficientment greus com perquè no quedin impunes. Una fuita d’emissions ionitzants mai pot ser innòcua per la salut humana, i aquesta es va estendre suficientment com per arribar a la cadena alimentaria de les persones en els nombrosos conreus existents a la zona afectada per la fuita.

Per a Ecologistes en Acció resulta inadmissible que fets tant greus que afecten a la salut de les persones i el medi ambient, quedin tant sovint impunes. A la mateixa comarca de la Ribera d’Ebre on està situada la C.N d’Ascó, ha tingut lloc durant anys una afectació semblant procedent de la fàbrica de Ercros situada a Flix, d’on després de 100 anys d’explotació, segons la tesis doctoral de la Dra. Marta Pujadas, ens quedarà un romanent deutor de 500 milions d’euros que haurem de pagar la ciutadania.

La fuita radioactiva d’Ascó no pot quedar impune, perquè fets com aquests són els que fan que la ciutadania perdi la confiança en la justícia, per la qual cosa esperem que s’estimi el recurs presentat i els responsables d’aquest accident puguin assumir la seva responsabilitat en uns fet tant greus.