Mobilitzacions coordinades en defensa dels espais naturals i contra les polítiques de la Generalitat

Desenes d’entitats de diverses comarques es coordinen en una jornada històrica de reivindicació de la necessitat de conservar els espais naturals protegits. La iniciativa, convocada per la Comissió en Defensa del Patrimoni Natural, és la primera en la història de Catalunya amb aquestes característiques.

A Tarragona, demà dissabte 16 a les 10h hi ha una concentració i marxa contra la tala indiscriminada d’arbres dels boscos del Baix Gaià i l’Anella Verda. El punt de trobada és davant del Restaurant Cavall de Copes, a la urb. Mas Blanc prop del Catllar.

Des del 2013, el sector ambiental i ecologista, les institucions científiques i el sector professional del medi natural treballen plegats per denunciar l’intent del govern de la Generalitat per desmantellar les polítiques de conservació de la natura, a base de retallades pressupostàries, modificacions legals i reducció i control polític sobre el personal públic que hi treballa.

En el marc d’aquesta reivindicació, sorgeix la necessitat de portar al carrer aquestes reivindicacions i alhora conscienciar la població de la importància de conservar la natura en general i els espais naturals protegits en particular, com a elements emblemàtics (parcs naturals, etc) del patrimoni natural. Per això en aquesta jornada del cap de setmana del 16-17 de maig es convoquen accions a diferents indrets de Catalunya, organitzades per entitats del territori, amb caràcter lúdic i reivindicatiu alhora: des de una concentració per la Tala indiscriminada dels boscos del Gaià i l’anella verda,una caminada des d’el Garraf al Delta del Llobregat, on s’esta definint nou pla i hi plana l’amença del projecte 22@ industrial, fins a excursions-concentracions contra la construcció de la carretera Illes-Sant Marçal al Parc Natural el Montseny. La jornada que coincideix en dates amb el Dia Europeu de la Xarxa Natura 2000 (21 de maig), el Dia Mundial de la Biodiversitat (22 de maig) i el Dia Europeu dels Parcs (24 de maig).

Jaume Grau, d’Ecologistes en Acció, afirma que “la voluntat política del Departament d’Agricultura és desmantellar les polítiques de conservació de la natura per tal d’afavorir determinats interessos econòmics. La reducció de més del 60% del pressupost en aquest àmbit així ho demostra”. Per la seva banda, Josep Germain, de la Institució Catalana d’Història Natural (Institut d’Estudis Catalans), recorda que “la reducció dels programes de seguiment de la biodiversitat i el suport a institucions científiques és un daltabaix pel que fa al coneixement dels elements del patrimoni natural. Sense recerca, no es poden conservar les espècies i els ecosistemes”. Finalment, Llorenç Planagumà del Centre per a la Sostenibilitat Territorial afirma que “sembla que els parcs naturals destorben com a figures de protecció, i els volen convertir en parcs temàtics on el principal objectiu sigui fer diners”.

Els convocants volen d’aquesta manera, interpel·lar a la societat però també especialment als partits polítics que concorren a les eleccions municipals sobre la necessitat de conservar els espais naturals protegits propers a cada ciutat i poble de Catalunya.