El seu taló d’Aquil·les el nostre cavall de Troia

L’any 2011 ja vam advertir que la participació de la ciutadania a l’Ajuntament i la transparència seria el nostre principal camp de batalla. Des de llavors ja advertíem que no era normal que el pressupost de l’Ajuntament fos gestionat per empreses municipals en un 75% de la seva totalitat.

Res més lluny de la realitat. Només un mes després de començar a participar de la dinàmica institucional ens adonàvem de l’opacitat del Consistori. Després de demanar informació i més informació sobre el funcionament de les empreses i rebre negatives per part del senyor Prat, el senyor Pellicer i la senyora Alegret, vam canviar l’estratègia.

Com sabeu, al gener de 2012 presentàvem un escrit a fiscalia, a partir del qual s’ha iniciat un procés judicial que a hora d’ara ja compta amb 10 peces separades i una seixantena de persones imputades per múltiples delictes. I, com apuntàvem en aquell escrit, aquestes presumptes irregularitats no sols s’havien produït a Reus, sinó arreu de Catalunya.

Encara queden anys per fer un balanç del que ha representat la nostra acció a l’Ajuntament en la lluita contra la corrupció. Però, de moment, podem afirmar que el procés de transició democràtica a la ciutat ha començat. La cortina de la Nova Gestió Pública -aquesta forma de gestionar una institució pública com si fos una empresa privada- s’ha esfondrat. Hem demostrat a la pràctica i sobre fets empírics, que la gestió privada dels serveis públics no millora l’eficiència, com els agrada dir als evangelistes del neoliberalisme, sinó que permeten pràctiques més que qüestionables èticament i legalment.

Aquesta és la tasca que segurament tots i totes coneixereu més de la CUP. Perquè és la que més ha aparegut als mitjans. Per això, vull parlar-vos d’allò que constantment hem estat fent, reiteradament ens han rebutjat i públicament no ha transcendit.

Durant aquests quatre anys hem presentat més de trenta mocions proposant la creació de mecanismes de participació ciutadana i de transparència. CAP, repeteixo CAP, ha estat aprovada al Ple. La participació i la transparència és allò que els fa més mal a tots els polítics que hi ha a l’Ajuntament, es diguin de drets o d’esquerres.

I us preguntareu per què? Doncs, molt senzill, perquè transparència -una transparència real i no penjar quatre informes en un web- implica que tots els reusencs i reusenques sapiguem com es gestiona l’Ajuntament, i que per tant, puguem qüestionar com i a qui es contracta, perquè les empreses municipals tenen el control del poder, perquè som l’Ajuntament més endeutat de l’Estat, perquè les normes només s’apliquen a uns i als altres no, perquè hi ha entitats de primera i entitats de segona…

I, sobretot, perquè la transparència és l’element imprescindible per garantir la participació. I, participació vol dir que els “gestors” no tinguin les mans lliures per poder fer i desfer com han fet durant aquestes darreres dècades. Ells ho saben. I, per això, diuen participació a fer una reunió en que tot ja està decidit d’antuvi i que només serveix per legitimar socialment les seves polítiques.

Per això, en aquest 2015, la CUP tornem a apostar per la participació i la transparència. Perquè aquest és el seu taló d’Aquil·les, i per tant, aquest és el nostre cavall de Troia. Sense aquesta lluita no podem plantejar-nos la transformació de l’Ajuntament i la construcció d’un nou model de ciutat.

Per tant, cal centrar tots els esforços en aquesta lluita. Perquè un cop vençuda… tot allò que ells diuen que és utòpic quan ho plantegem al Saló de Plens, podrà ser una realitat.

Marta Llorens és la número 2 de la llista de la CUP de Reus