Els acomiadats es ratifiquen en la vulneració de la llibertat sindical

Citats aquest dilluns 9 de febrer al matí per una denúncia presentada al juliol de 2014, els tres extreballadors de l’empresa Europa Telecomunicacions-Deamed s’han personat al judici i fins a quarts de tres no n’han sortit. El cas es remunta al passat estiu, quan aquests tres joves formaven part de la plantilla d’una empresa de telecomunicacions de Constantí, amb contracte d’obra i servei, sense especificar durada ni a quina obra es referia. Per tal de millorar les seves condicions laborals i les de la resta de la plantilla, van presentar un document al Departament de Treball conforme es constituïa la secció sindical de la Coordinadora Obrera Sindical (COS). Posteriorment, els van notificar el seu acomiadament al·legant que el contracte havia finalitzat i que no feien bé la seva feina. Hèctor Amela, un dels acomiadats, ha declarat als mitjans que en la denúncia que van presentar demanen la seva readmissió, la millora de les condicions laborals i una indemnització per vulneració del dret d’afiliació sindical.

El judici ha tingut lloc al número 21 de l’avinguda Roma i després de quatre hores n’han sortit. El jutge no ha acceptat la gravació de la conversa mantinguda amb el cap, en què se’ls comunicava l’acomiadament, ja que hi hauria la presència de l’advocat, Emilio Carrasco, que segons els extreballadors en aquell moment actuava d’assessor. En no estar permeses aquest tipus de gravacions, ha desestimat la prova. Sí que valoren positivament que l’empresa, segons Josep Maria Martorell, portaveu de la COS, «no ha pogut aportar proves per l’acomiadament ja que els treballadors estaven en obres diferents, si l’obra s’havia acabat no podia especificar de quina obra es tractava». La sentència, d’aquí a un mes, haurà de tindre en compte, però, que l’empresa es manté en la seva versió dels fets, afirmant que no eren conscients de la creació de cap secció sindical abans d’acomiadar-los.

Mentrestant, els tres afectats anuncien que si els readmeten tornaran a treballar-hi, «seguirem lluitant per les condicions laborals a la feina», diu Amela, en cas que el jutge no resolgui totes les seves demandes. Dels tres, un està a l’atur ara mateix, «i els altres dos fem el que podem», diu. Quan es conegui el resultat d’aquest judici, possiblement hagin d’afrontar la denúncia posteriorment presentada per l’empresa, en què es demana la mateixa quantitat que ells en forma d’indemnització: disset mil euros.