Xerrada-presentació: “Saps què respires?” a Tarragona

21 gener 2015
19:00to21:00

El proper dimecres dia 21 de gener a les 19 h al Cafè Metropol es presenta “Saps què respires? Un estudi d’avaluació real de la qualitat de aire a la Vall del Francolí.” L’acte, organitzat per la CUP de Tarragona, comptarà amb la presència de la Plataforma Cel Net, impulsors d’aquest estudi.

“Saps què respires?” és un estudi fruit de l’acord de col·laboració entre els ajuntaments de Constantí, el Morell, Perafort-Puigdelfí i Vilallonga del Camp, la Plataforma Cel Net i el Laboratori del Centre de Medi Ambient de la Universitat Politècnica de Catalunya. Aquesta recerca es va dur a terme entre el 2012 i 2013 i tenia com a principal objectiu disposar d’una avaluació molt més completa i específica de la qualitat de l’aire actual en aquests municipis situats a la vall del Francolí.

És un estudi d’avaluació de la qualitat de l’aire al voltant del Polígon Nord de Tarragona, i ha posat en evidència les mancances actuals que hi ha en el nostre país en quant a protecció de la qualitat de l’aire per a la salut de les persones. I és que les mesures actuals de la Generalitat només controlen un dels 160 components orgànics volàtils que emeten aquestes indústries. En l’estudi d’avaluació, s’ha observat la superació dels nivells de qualitat d’alguns compostos tòxics com el benzè al terme municipal de Constantí, l’1,3-butadiè al terme municipal del Morell o PM10 al Morell, Constantí, Vilallonga del Camp i Perafort-Puigdelfí, declarats tots com a potencials cancerígens per organismes de referència com la Organització Mundial de la Salut o l’Agència de Protecció Ambiental Americana.

I és que, actualment, la Xarxa de Vigilància i Protecció de la Contaminació Atmosfèrica (XVPCA) del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, únicament té instal·lats tres punts de control al voltant del Polígon Nord. En aquests punts, de tots els compostos orgànics volàtils (COV) que es poden generar en aquest tipus d’activitats, únicament s’analitza el benzè, i en la majoria d’ocasions el valor acaba essent “per determinar”. En l’estudi realitzat s’hi van arribar a detectar fins a 160 COV que diàriament respiren els veïns dels municipis afectats.

Arran de les conclusions, i perquè vivim al polígon químic i petroquímic més gran del sud d’Europa, la CUP considera que aquest estudi també s’hauria de fer a la ciutat de Tarragona per tenir un control real de les emissions difuses que es produeixen en certes activitats industrials al terme municipal i que hi hagués un augment de la transparència en quant al control d’aquestes activitats.