Lluitant SI ES POT! #Hemodinàmica24H

Després de 3 anys de lluites socials, de la recollida de milers de signatures, de tancades, de manifestacions ciutadanes i d’accions de protesta i reivindicació s’ha aconseguit el compromís del Departament de Salut de la Generalitat d’obrir la segona setmana de febrer del 2015 el servei d’hemodinàmica 24h ininterrompudes 365 dies a l’any a l’hospital Joan XXIII de Tarragona, així com a les demarcacions de Lleida i Girona.

Aquesta lluita no ha estat fàcil i cal agrair a la CGT i a altres sindicats, partits i moviments socials com el Grup en Defensa de la Sanitat Pública la seva tenacitat fins aconseguir el seu objectiu en benefici de totes nosaltres. Gracies companys i companyes.

No obstant, la mort d’Enrique Gherón, veí del barri de Torreforta, va suposar un punt d’inflexió en la reivindicació d’aquest servei, un servei que d’haver estat obert 24h li hagués donat més oportunitats de sobreviure al poder ser tractat de l’infart molt abans que no després del seu trasllat a Barcelona. Aquest tràgic fet es va produir el 25 de desembre però la notícia de la fatídica mort no va saltar a la llum publica fins el 7 de gener, moment en el qual els diferents col·lectius i moviments socials de la ciutat van organitzar diverses accions per reivindicar l’obertura 24h d’aquest servei.

Per una banda la CGT juntament amb el Grup de Sanitat en Defensa dels Drets Públics, del qual forma part, van ocupar indefinidament els serveis territorials de sanitat a la demarcació de Tarragona. Aquesta ocupació ha durat més de 90 hores i no ha estat fàcil per les condicions en que els i les ocupants han tingut que passar els dies (i les nits) i per les pràctiques dels mossos. Prèviament a aquesta ocupació el 9 de desembre del 2014 la secció sindical de la CGT a l’Hospital Joan XXIII va fer entrega de més de 10.000 signatures al delegat dels serveis territorials de sanitat a Tarragona que havien estat recollides entre diferents col·lectius sindicals, polítics i socials de la ciutat.

Per altra banda una gran manifestació encapçalada per pacients d’aquesta unitat va recórrer la ciutat des dels barris de ponent fins a l’Hospital Joan XXIII aplegant més de mil persones, veïns i veïnes de la ciutat que reivindicaven l’obertura de la unitat d’hemodinàmica les 24 hores i que no volien que per manca de voluntat política tornes a morir algú altre quan es tenen el medis per evitar-ho. Un cop finalitzada la manifestació i llegit el manifest i els diferents parlaments exigint les 24h del servei moltes de les manifestants van marxar cap als serveis territorials de sanitat per mostrar la solidaritat i el suport a les persones que realitzaven la tancada com ja havien fet en dies anteriors.

Tot plegat posa de relleu que la manca de voluntat política en aspectes tan essencials i bàsics com la sanitat pública pot comportar conseqüències dramàtiques i que quan les institucions no actuen o ho fan en favor dels interessos d’uns pocs la mobilització es fa imprescindible.

La finalització d’aquesta injustícia ha servit per fer pales que lluitant SI ES POT!

 Jesús Gellida Albiol, activista d’Entrepobles, militant de Revolta Global, afiliat a Co.bas i membre del Procés Constituent