La CUP presenta 114 al·legacions de caire social a un pressupost municipal “endogàmic i tancat”

Publica el pressupost 2015 en format accessible. El govern assumeix cada cop més al·legacions de la CUP de l’any anterior 
La CUP de Valls proposa noves partides per finançar actuacions socials, el Pla Local d’Habitatge, mesures contra la segregació escolar i despeses derivades de la municipalització de serveis, entre d’altres. Per contra, proposa eliminar tres càrrecs de confiança i assessors, disminucions en les retribucions de polítics i grups municipals, protocol i rebaixes dels serveis externalitzats i de despesa corrent.
Ahir finalitzava el termini per presentar al·legacions al pressupost municipal del 2015, que s’aprovarà definitivament al Ple del dimarts 30 de desembre. La CUP, que n’ha presentat 114, considera que el procés d’elaboració del pressupost es fa de forma totalment endogàmica dins del govern i en menor mesura, de l’Ajuntament, però en tot cas tancat al cercle dels representants polítics. Per la CUP, l’Ajuntament no només no habilita canals de consulta i participació ciutadana, sinó que ni tan sols en publicita el procés ni ofereix la informació amb unes mínimes garanties de comprensió i accessibilitat: en format electrònic, obert i editable per poder-hi treballar. Per la CUP, aquesta informació hauria de ser detallada i desglossada amb totes les partides i despeses, amb explicacions i comparatives respecte els anys anteriors. Per la CUP, aquesta informació és necessària perquè la ciutadania sigui capaç de valorar el pressupost, opinar i, en última instància, fer propostes.
És per això que la CUP proposa una partida transversal en totes les àrees de govern de 20.000€ per a emprendre polítiques de participació.
Cal valorar la despesa social en funció de la crisi i l’estat d’emergència de la gent
Tot i que l’alcalde Albert Batet no pari de repetir cada any que estem davant dels pressupostos més socials de la història, per la CUP la lectura correcta és confrontar els números amb la crisi d’emergència social que estem patint, que també bat rècords i que continua augmentant a Valls. En aquest sentit, la CUP proposa una nova partida de 80.000€ per les mesures anticrisi del Consell Econòmic i Social, 90.000€ més pel Pla d’Inclusió Social, l’augment del 10% del pressupost de VallsGenera, del 15% en totes les partides de programes socials i el reestabliment de les suprimides en anys anteriors.
Com a novetats, la CUP proposa obrir un nou programa d’inserció social a imatge del “Programa Hort” i crear Plans d’Ocupació propis, assumint la retallada de més del 70% de la Generalitat (72.000€ aprox.) En l’àrea d’educació, la CUP continua considerant el seu caràcter estratègic i proposa contractar mitja jornada de tècnic/a pel Pla Educatiu d’Entorn així com una nova partida per aplicar les mesures de l’Informe Bofill per combatre la segregació escolar.
Reflectir en el pressupost la voluntat de municipalitzar els serveis externalitzats
La CUP proposa enguany obrir una partida per fer front a despeses derivades de la re-municipalització de serveis, política defensada per la formació i que cada cop obté més acceptació en l’àmbit municipal a mida que se’n demostra l’estalvi econòmic i major qualitat del servei.
Per altra banda, la CUP defensa en les seves al·legacions la renegociació a la baixa dels macrocontractes. De fet enguany el govern municipal ja ha començat a fer cas a la CUP en aquesta línia, aplicant algunes de les al·legacions presentades els darrers anys; és per això que en el pressupost pel 2015 no apareix la partida per la reparació d’actes de vandalisme i el lloguer del local de l’àrea d’urbanisme ha passat de 160.000€ a 72.600€ anuals!
Invertir la política laboral de l’Ajuntament
Algunes al·legacions de la CUP proposen invertir la política laboral actual del govern, eliminant tres càrrecs de confiança i assessors externs, recuperant les places extingides en diverses àrees i disminuint de forma important els sous, dedicacions, assignacions i indemnitzacions dels càrrecs polítics. La CUP també al·lega la recuperació com a propis dels treballadors externalitzats en serveis i organismes autònoms, com també la contractació de nous tècnics per a serveis necessaris (Servei d’Atenció a Domicili, Pla Educatiu d’Entorn).
Esperant el Pla Local d’Habitatge, també al pressupost 2015
La CUP considera imprescindible que el pressupost inclogui una partida per desenvolupar el Pla Local d’Habitatge, que porta mesos encallat però que hauria de veure la llum aviat. Per la CUP aquest Pla ha d’incloure propostes importants de rehabilització d’immobles i ha de ser un element clau en la recuperació del Barri Antic. La CUP també recorda al govern que aquesta és una part molt important del pacte global al què es va arribar per tirar endavant el Pla General d’Ordenació Urbana. Pel què fa a la dotació d’habitatge social, la CUP proposa un augment del 15%.
Tags: ,