Senyor Mas convoqui eleccions constituents

Senyor Mas aquesta legislatura ha acabat, no busqui cap pacte ni subterfugi per mantenir-se al capdavant del govern (1) fins 2016. Ara li toca convocar eleccions anticipades a través de les quals una majoria parlamentaria obtingui el mandat democràtic sobre el futur polític de Catalunya.

Durant aquest darrer període legislatiu no es va poder fer el referèndum d’autodeterminació, ni tampoc la Consulta pactada amb les forces parlamentaries favorables al dret a decidir. En comptes d’això es va inventar l’anomenat “Procés de participació ciutadà” mitjançant el qual es va poder consultar als catalans i catalanes sobre el futur polític de Catalunya. Aquesta jornada participativa va ser un èxit gràcies a la massiva mobilització popular i constata que tot i les prohibicions, amenaces i boicots els i les catalanes estem disposats a desobeir per decidir el nostre futur. Al mateix temps durant aquesta legislatura el seu govern ha estat al capdavant de l’aplicació de les polítiques neoliberals i a l’avantguarda dels casos de corrupció.

Senyor Mas convoqui eleccions anticipades al Parlament per no dilatar en el temps les aspiracions democràtiques del poble de Catalunya. Convoqui eleccions, però no eleccions plebiscitàries amb la independència com a única qüestió a tenir en compte. Convoqui eleccions constituents que serveixin per decidir sobre la relació de Catalunya amb la resta de pobles de l’Estat espanyol, és a dir, per decidir sobre la independència (2) però també sobre tot el que afecta a la ciutadania. Una ciutadania que pugui decidir sobre quin model d’Estat i d’ordenació socio-econòmica vol. Aquí cal fer-se la pregunta i reflexionar sobre quin és el model de país que vol o que esta construint CiU?

Algunes entenem el procés cap a la independència i la independència en si mateix com a mitjà per a la ruptura democràtica i la transformació social. En aquest sentit no hi ha que oblidar que el govern que sorgeixi d’aquestes eleccions anticipades al Parlament de Catalunya haurà de prendre tota una sèrie de mesures econòmiques i socials que afectaran directament als afers del dia a dia del poble català, és a dir, es legislarà sobre sanitat, educació, medi ambient, transport i serveis socials entre molts altres afers. S’aprovaran uns pressupostos i tota una sèrie de polítiques públiques que podran ser favorables a la majoria social o, com han estat fins ara, favorables a una minoria econòmica i financera gracies a CiU (amb el suport d’ERC). Per tant no deixem que les elits polítiques i econòmiques menyspreïn el dret a decidir sobre la qüestió social.

Una qüestió social que està íntimament lligada a la qüestió nacional. No podem dir primer la independència i després ja veurem el que farem perquè llavors ja serà massa tard per als interessos de la majoria social. Hem d’empènyer per poder decidir democràticament el nostre futur com a poble alhora que aprofundir en la qüestió social per poder decidir sobre quin model de país volem (3), és a dir, omplir de contingut social la reivindicació nacional. I això passa per organitzar un bloc unitari que mantingui i augmenti la mobilització social front a les retallades alhora que articular una candidatura amplia al Parlament que defensi la apertura d’un procés constituent democràtic i des de baix per decidir-ho tot. Sinó aquest procés constituent ens el faran les elits de Catalunya. Les mateixes elits que han retallat en milers de milions d’euros la sanitat i l’educació públiques i els serveis socials; les mateixes elits que estan immerses en innumerables casos de corrupció; les mateixes elits que afavoreixen a les gran empreses – en les que després molts treballaran com assessors -; les mateixes elits que criminalitzen la pobresa i persegueixen la protesta.

Senyor Mas convoqui eleccions anticipades al Parlament de Catalunya i no ens busqui ni interpel·li per a una llista de país ni per una llista del president. No necessitem cap d’aquestes opcions sinó una candidatura el més amplia possible que defensi la ruptura amb les polítiques d’austericidi dutes a terme fins ara i de pèrdua de drets i que treballi per la obertura d’un procés constituent des de baix. Un procés constituent per aprofundir en el dret a decidir i que serveixi per a construir un nou país que sigui sobirà per establir lliurement la seva relació amb la resta de pobles i que sigui favorable a una democràcia real, a la justícia social i a la solidaritat entre pobles.

(1) Podria donar-se el cas d’un pacte de CiU amb el PSC (sociovergència) per aprovar els pressupostos i així anant dilatant el procés i agafar-se al poder.

(2) La independència és condició necessària també per articular qualsevol relació federal o confederal amb la resta de pobles d’Espanya ja que la negociació de la relació amb aquests ha de ser en pla d’igualtat i, per tant, primer cal convertir-se en un Estat independent.

(3) Aquesta és la dinàmica de treball de la campanya “Esquerres pel SíSí”

 Jesús Gellida Albiol, activista d’Entrepobles, militant de Revolta Global, afiliat a Co.bas i membre del Procés Constituent