La CUP denuncia la impunitat de les agressions feixistes

Una setmana abans de la Consulta del 9N vàries persones van cremar una estelada que tenia un veí al balcó de casa seva a la ciutat de Reus, que hauria pogut provocar un incendi a l’habitatge. La CUP denuncia que la setmana que ve es produirà un judici de faltes per aclarir els fets, tot i que el motiu real de l’incident té una connotació clarament política i afecta a drets fonamentals reconeguts per la legislació espanyola.

Un veí del carrer Mas Pellicer estava dormint un dissabte a principis de novembre a casa seva, quan de matinada va sentir olor a cremat mentre dormia. En despertar-se,va veure com el balcó de casa seva presentava una lluminària estranya provocada per diversos individus que havien cremat l’estelada que tenia penjada al balcó.

Abans d’apagar l’incendi, el veí va poder veure com les persones que havien cremat l’estelada encara persistien davant del balcó tot adreçant-li burles. Per aquest motiu, la víctima de l’incendi va poder identificar els agressors –persones conegudes del barri- i els va denunciar al jutjat.

En rebre la citació dels jutjats per a declarar, se li va informar que s’havia identificat a un dels dos agressors que seria citat a judici de faltes, el que significaria que en cas de sentència inculpatòria, l’agressor només hauria d’abonar el cost econòmic de l’objecte cremat, sense ser reconegut per tant com a delicte.

El mateix afectat per aquesta agressió, Ricard Simò, ha manifestat que la falta de presència policial al barri fa que certs comportaments incívics estiguin a l’ordre del dia, tot i que en el terreny estrictament polític el respecte entre el veïnat és una norma habitual i respectada. No ha estat fins ara que s’han traspassat línies vermelles, posant en perill la integritat física de les persones.

Des de la Candidatura d’Unitat Popular de Reus volem denunciar el caràcter polític d’aquesta agressió que suposa un atac als drets fonamentals i a les lliberts reconeguts per la pròpia Constitució Espanyola, en el seu article 16, derivat de la Declaració Universal de Drets Humans.

A l’Estat espanyol ens trobem que el codi penal contempla varis articles per donar resposta punitiva cap a conductes racistes, xenòfobes, de discriminació referent a la ideologia, religió, nació a la que es pertany, sexe etc.

L’agreujant per actuar per motius racistes,d’odi i discriminació art. 22.4 CP Art. 170 amenaces per atemorir habitants, grup ètnic, cultural o religiós Art. 510 delictes d’incitació a l’odi o la violència contra grups o associacions per motius racistes, ideològics etc.

La realitat és que aquests articles estan buits de contingut arrel de les resolucions del Tribunal Suprem i Tribunal Constitucional, generant una jurisprudència fonamentada amb l’ambigüitat del redactat dels articles, i que comporta que aquestes conductes quedin impunes. Aquest fet va en contra dels criteris establerts per d’altres països de la UE. En aquest sentit Decisió Marc 2008/913 per homologar i aproximar les disposicions legals dels Estats Membres en un mateix criteri respecte l’enfoc penal dels delictes d’odi i discriminació.

Per altra banda, volem denunciar el fet que aquesta setmana i l’anterior hagin hagut de declarar als jutjats dos joves acusats de cremar una fotografia del rei Felip VI, acusats de greus delictes, mentre cremar una estelada compte amb tota la impunitat per part del sistema judicial espanyol.

Des de la CUP de Reus volem mostrat tot el nostre suport a la víctima d’aquesta agressió i animar a les persones que en puguin ser víctimes a denunciar-ho judicialment i públicament.