Documental “Abril al Cabanyal” a l’Ateneu Llibertari Alomà

21 novembre 2014
20:00to22:00

El divendres 21 de novembre, a les 20h, passi del documental: ABRIL AL CABANYAL, a Ateneu Llibertari Alomà (Misser Sitges, 9. Part Alta, Tarragona).

“Abril al Cabanyal. Crònica Viva d’una resistència”, un primer documental sobre la lluita de Salvem el Cabanyal enfront el projecte urbanístic demolidor de l’Ajuntament de València. Com ja sabeu, el consistori preveu l’enderroc de 1651 habitatges d’alt valor històric per perllongar l’avinguda de Blasco Ibáñez fins a la mar.

Este treball està centrat en els convulsos mesos que van de gener a maig de 2010. El desembre de 2009, el Ministeri de Cultura havia emès una ordre prohibint el pla municipal en considerar-lo un espoli del patrimoni espanyol. Llavors, el Partit Popular feu ús i abús de la majoria absoluta i aprovà una llei que plantejà un conflicte de competències amb el Govern Central per obrir el camí a les excavadores. I el 6 i el 8 d’abril es visqueren hores de tensió elevada amb l’enderroc d’una desena de cases després de fortes càrregues policials contra els veïns que s’oposaven.

La maniobra política del PP fou paralitzada dies després pel Tribunal Constitucional. I, amb el pas del temps, l’Audiència Nacional i el Tribunal Suprem han donat la raó als veïns malferits: la competència per evitar espolis patrimonials residix en l‘Estat i l’ordre ministerial és plenament vigent.

El documental inclou un material fins ara inèdit i de gran valor: els bruts del judici de faltes de desembre de 2012 on alguns veïns foren acusats de desobediència i lesions a policies. Els testimonis dels agents durant la vista demostren com es manipularen els atestats per criminalitzar la tasca cívica de Salvem el Cabanyal.