Quatre-centes persones a “Sí-Sí per canviar-ho tot!” a Valls

Teresa Forcades, Manuel Delgado i Gerard Nogués exposen els motius de l’esquerra anticapitalista per votar a favor de la independència

Dilluns 27 es va celebrar l’acte central de la campanya pel 9N de l’esquerra independentista de Valls (CUP, Casal Popular La Turba, Arran), amb una xerrada-debat per explicar els motius de l’esquerra anticapitalista per votar el proper 9 de novembre a favor de la independència de la Comunitat Autònoma de Catalunya. L’acte, que era el primer que es feia al Convent del Carme després de la seva rehabilitació, va durar més de dos hores.

L’acte va estar protagonitzat per Teresa Forcades, del Procés Constituent, Manuel Delgado, del Partit dels Comunistes de Catalunya i Gerard Nogués, regidor de la CUP de Valls. L’esquerra independentista volia mostrar d’aquesta manera la seva adhesió a la proposta d’una llista electoral conjunta de les organitzacions de l’esquerra anticapitalista, així com de lluites i moviments transformadors i alternatius. Aquesta proposta és la què s’està debatent dins la CUP i en altres organitzacions, i que ha estat promogut pel manifest “Crida Constituent”, que ha estat signat pels tres ponents de l’acte del dilluns a Valls i personalitats com Lluís Llach, Antonio Baños, etc. L’acte també va voler recollir els arguments de la campanya Esquerres pel SíSí, de la qual Delgado i Forcades també en son signataris, i que s’ha fet present a Valls de la mà de l’esquerra independentista, que ha repartit centenars de tríptics informatius al polígon industrial.

Gerard Nogués va demanar a l’esquerra anticapitalista el seu compromís amb el 9N i la independència dels Països Catalans, com una gran possibilitat per a construir un nou país basat en la justícia social. Per Nogués “és important que des de l’esquerra passin coses i es lideri el contingut del procés independentista”, com també que es faci des de la mobilització popular.

Manuel Delgado va reclamar per a l’independentisme la condició d’esquerres i va recordar que històricament l’independentista ha estat marxista. També va alertar que l’independentisme i el patriotisme mai és neutre, sinó que està carregat sempre d’algun contingut, motiu pel qual va reclamar que les reivindicacions socials i de classe sempre han d’anar unides a les nacionals. “Això és el què defenso al meu partit”, va assegurar Delgado, que és membre del Comitè Central del PCC.

Teresa Forcades va reclamar l’organització d’un gran debat per a elaborar la constitució de la Catalunya independent, on el poble pugui decidir quina és la millor manera i més justa d’organitzar-nos com a societat. En aquest sentit, Forcades va fer un repàs dels motius pels quals és anticapitalista: “és intolerable que com a societat ens permetem d’organitzar-nos amb un 30% de pobresa estructural, que és la què té actualment Catalunya i que respon a la teoria neoliberal de Thatcher de la societat dels dos terços”. Es va mostrar favorable a la propietat privada però també a la nacionalització dels sectors estratègics, aquells que com la banca o l’aigua representen elements bàsics de la vida de les persones: “abans països del tercer món eren inviables per la trampa del deute extern i els interessos, però ara ja ho som nosaltres”, la solució per a Forcades és deixar de pagar l’anomenat deute il·legítim. Forcades va parlar de la fal·làcia de la llibertat capitalista, ja que obliga els estats a regular fortament el què li interessa i a desprotegir tot allò bàsic per a la vida de les persones amb el què es pot fer negoci; així doncs, el capitalisme no és llibertat sinó privilegi. Entre d’altres coses, va proposar per a una Catalunya independent sortir del tractat de lliure comerç entre els EUA i la UE.

En el torn de debat i preguntes, Gerard Nogués va proposar fer com altres països ja han fet i recollir a la futura constitució que no es pot fer negoci amb els serveis bàsics.