Col·loqui amb Wendy Barranco de Veterans d’Irak Contra la Guerra

6 novembre 2014
19:00to21:00

“Cal desemmascarar els horrors de la guerra per desfer-se del militarisme”. La xerrada serà dijous, 6 de novembre, 19h al Centre Cívic de la Part Alta (Puig d’en Pallars, s/n) a Tarragona, i ho organitza la Coordinadora Tarragona Patrimoni de la Pau

El dijous 6 de novembre, a les 19 h, la veterana nord-americana de la guerra d’Irak i portaveu de l’organització pacifista Veterans d’Irak Contra la Guerra (IVAW), Wendy Barranco, oferirà una xerrada al Centre Cívic de la Part Alta de Tarragona, organitzada per la Coordinadora Tarragona Patrimoni de la Pau. L’ex-soldat està fent una gira per l’Estat espanyol, on ha estat convidada per la Xarxa Antimilitarista i No Violenta d’Andalucia (RANA) i per col·lectius de la xarxa d’Alternativa Antimilitarista-MOC.

D’origen mexicà, Wendy Barranco va emigrar als Estats Units amb disset anys i es va incorporar a l’exèrcit com una via d’integració al país, per patriotisme i per formar-se com a infermera de combat. Als vint anys, es va veure embarcada en la guerra d’Irak, dins l’anomenada “Operació Llibertat Iraquiana”. El seu testimoni és un relat colpidor sobre els horrors de la guerra i sobre els freqüents casos d’assetjament sexual dins l’exèrcit.

En tornar als Estats Units, es va adherir a IVAW (Iraq Veterans Against the War), una organització fundada el 2004 per un grup d’ex-soldats que, arran de la seva experiència, volien posar fi a l’ocupació d’Irak, reivindicar cobertura social per als veterans retornats i exigir compensacions per al poble iraquià. Des de 2009, IVAW exigeix també la retirada de les tropes de l’Afganistan i compensacions per al poble afganès.

Wendy Barranco és actualment estudiant de medicina i treballa per difondre els veritables costos i conseqüències de la intervenció militar i per evitar el reclutament del jovent, entre d’altres activitats relacionades amb els drets de les dones, els drets de les persones immigrades, el trauma sexual militar i l’antimilitarisme.