L’ANC i Òmnium censuren a Tarragona la crida a la desobediència

Personatges il·lustres, grups de música tradicional, cartolines i samarretes grogues i la gigaenquesta. Aquest era el programa de l’acte “unitari” i “inici oficial de campanya pel Sí” que tenien programat Òmnium i l’Assemblea Nacional Catalana. Jaume Sobrequès ha donat el tret de sortida després de la presentació de la presidenta d’Òmnium Tarragonès, Rosa Codines. Sobrequès, Codines i Albert Cortès -portaveu de l’ANC a Tarragona- han destacat la gran assistència a la concentració i la gran mobilització que s’ha viscut aquest vespre “a totes les places dels ajuntaments del país”. També han parlat de la campanya d’Ara és l’hora de recollida de voluntaris per la consulta, la campanya institucional de la qual ha estat suspesa pel govern autonòmic poques hores després de conèixer-se la suspensió del TC. La plaça de la Font, doncs, s’ha omplert de reivindicació independentista i de crits de “volem votar” i “independència”. La bastida dedicada als periodistes la presidia, a més a més, una pancarta en castellà demanant “una bona relació amb Espanya”, i en acabar els dos parlaments d’aquestes dues entitats han deixat parlar un manifestant que ha divergit un pèl la línia oficial del discurs criticant l’actuació de l’Estat espanyol, les retallades en sanitat i la corrupció. Per acabar, els Sacaires han tocat el Cant dels Segadors i s’ha clos l’acte amb la primera enquesta del procés a Tarragona.

En un acte reclamant democràcia i llibertat, però, les dues entitats, que des de primera hora del dia ja havien ocupat l’espai de les escales de l’Ajuntament per instal·lar-hi l’estructura que requereix una convocatòria d’aquestes característiques, han decidit que només elles parlarien, malgrat no ser exclusivament seva la convocatòria i havent-ho pactat de diferent manera en dies previs. De fet, l’home a qui han deixat parlar ha estat una anomalia que ha deixat amb un pam de nas les entitats que, fent ús de la paraula, volien traslladar el discurs de la desobediència a tot el públic concentrat. Tant el Procés Constituent com la campanya Desobeïm han estat, doncs, vetats i tan sols entre mig dels discursos s’ha pogut sentir algun crit de “Sense desobediència no hi ha independència”. Un moment conflictiu ha estat també quan Codines ha finalitzat el seu darrer discurs agraint el President Mas la seva obra de govern, unes paraules que han desfermat l’ira d’algunes manifestants que han cridat “fora”, “per una Catalunya sense corrupció ni retallades” o per la desobediència altra vegada. La mateixa presidenta d’Òmnium Tarragonès que, segons membres de la campanya Desobeïm, ha assegurat en privat que “no ens fiquem en problemes”, en referència al discurs que podrien oferir la resta de sensibilitats independentistes.