Desobeïm. Ha arribat l’hora de decidir

El Tribunal Constitucional ha suspès la llei de consultes i el decret de convocatòria del 9N a petició del govern espanyol. Temps els ha faltat al PSOE i a UPyD per donar suport a la decisió del govern de la majoria absoluta del PP de restringir l’exercici democràtic del dret a decidir del poble de Catalunya.

Segons Mariano Rajoy “La consulta és profundament antidemocràtica” i Pedro Sánchez argumenta que no es pot infringir la llei. Sánchez no recorda o no vol recordar que la gran majoria de drets de les persones i dels pobles s’han aconseguit desobeint lleis injustes. Unes lleis injustes i antidemocràtiques que s’enfronten a la legitimitat del carrer, a la voluntat de milions de catalans i catalanes de poder decidir el seu futur com a poble.

Sembla ser que hi ha por a la democràcia, que les urnes no serveixen per a que el poble català pugui decidir lliurement i de forma pacífica i democràtica el seu futur com per exemple ha fet el poble escocès. Sembla ser que als de “una, grande y libre” no els fa cap gracia que la ciutadania pugui ser consultada sobre la qüestió nacional però tampoc sobre la qüestió social. No semblen importar els 1’8 milions de persones que es van manifestar el passat 11 de Setembre en un altra mobilització històrica, ni que la consulta tingui un ampli suport de la majoria del Parlament de Catalunya i dels municipis catalans (1).

Una consulta que com alguns intenten fer creure no sorgeix del desig del president Mas ni ell és l’artífex sinó que és fruit d’una mobilització continuada i contundent en el temps de la societat civil catalana (la real) que ha sobrepassat Convergència tot i l’intent d’aquesta d’apropiar-se de la mateixa per continuar en el poder i tapar les seves misèries: retallades en sanitat, educació i serveis socials, entre d’altres, rebaixes de sous als i les treballadores públiques, venda de patrimoni públic, proliferació de casos de corrupció (inclòs algun dels seus fundadors), etc.

Una consulta que possibilita treballar per la victòria del SíSí i que aquesta obri les portes a la ruptura democràtica del règim del 78 i a l’articulació d’un procés constituent des de baix que permetria que la majoria social del poble de Catalunya decideixi quin model d’estat i de país vol. Un procés que portés a exercir el dret a decidir en tot allò que afecta a les nostres vides i una majoria social que s’articulés a través d’iniciatives com la de la campanya “Esquerres pel SíSí” on la independència fos utilitzada com un eina per superar les desigualtats i les injustícies (2), és a dir, per articular un canvi de model polític, social i econòmic favorable a la majoria social.

Però això només serà possible si desobeïm. Per tant, ara toca que no ens arronsem i que hi hagi una mobilització massiva del poble de Catalunya que esta a favor del dret a decidir, que és una majoria de la ciutadania. Alhora que ajudaria i molt que a la resta de l’Estat Espanyol hi haguessin mobilitzacions favorables a l’exercici democràtic i legítim del dret a decidir. Quanta més pressió des de baix tingui el govern de Mas per no fer-se enrere, menys possibilitats li quedaran al govern de Rajoy de sortir indemne d’aquest atac a la sobirania popular del poble de Catalunya i més possibilitats hi haurà de poder exercir la participació popular amb la consulta. És per això que cal recolzar les concentracions unitàries d’aquest dimarts 30 de Setembre a les 19h a les places dels Ajuntaments de tots els pobles i ciutats de Catalunya. Unes mobilitzacions contra la suspensió de la Consulta i per exigir a les institucions catalanes que desobeeixin i que per tant mantinguin tots els preparatius de la Consulta per tal que aquesta es pugui realitzar el 9N.

 Jesús Gellida Albiol, activista d’Entrepobles, militant de Revolta Global, afiliat a Co.bas i membre del Procés Constituent