Es presenta la campanya “Desobeïm” a Tarragona, davant la probable prohibició de la consulta

Aquest matí s’ha presentat a la ciutat la campanya “Desobeïm”, impulsada per un aglomerat d’entitats d’esquerres i independentistes, davant la previsible prohibició els propers dies de la consulta independentista per part del Tribunal Constitucional espanyol. La campanya, que s’impulsarà arreu dels Països Catalans, pretén mobilitzar la ciutadania, posant-la en alerta envers la imminent prohibició i la possibilitat que les institucions catalanes no s’atreveixin a tirar endavant la consulta.

Josep Maria Martorell, del sindicat COS, ha destacat que la prohibició de la consulta seria un fet tant transcendent per a la política catalana com ho va ser, en el seu moment, la retallada de l’Estatut. Si en aquell moment el conjunt del catalanisme va decidir abandonar la demanda de major autonomia en pro del dret a decidir, ara s’obre un nou cicle en el qual cal avançar cap a un veritable dret d’autodeterminació. “El dret a decidir, que s’invoca tan sovint els últims anys, no contempla l’existència de les nacions, sinó el dret de les institucions actualment existents, tals com la Comunitat Autònoma de Catalunya, que cal recordar que és un marc imposat per l’Estat espanyol i que ni tan sols engloba el conjunt del Principat de Catalunya. El dret d’autodeterminació dels pobles, per contra, és un dels Drets Humans i, per tant, inalienable; el subjecte del qual és la nació com a tal, i no una part de la mateixa. Estem parlant dels Països Catalans. Cap institució estrangera pot negar-nos un dret com aquest”.

Jordi Romeu, de l’organització Endavant – OSAN, ha plantejat la necessitat de la desobediència davant d’aquest nou moment que viu el país. “No només es tracta de la necessitat que la Generalitat desobeeixi les lleis injustes de les institucions espanyoles, es tracta sobretot de la desobediència del conjunt del poble català. Hem de prendre consciència que cap gran conquesta nacional ni social, al llarg dels darrers dos segles, no s’ha aconseguit sense una desobediència del conjunt de la població davant les forces ocupants.” En aquest sentit, la campanya fa una crida a la població i intentarà promoure la desobediència civil per tal de forçar el reconeixement del dret inalienable d’autodeterminació.

La campanya vol crear llaços amb totes les entitats que fins avui han lluitat pel dret a decidir i per la celebració del referèndum i, en aquest sentit, defensen que cal crear dinàmiques per a treballar conjuntament. Com a primera acció, la campanya fa una crida a tota la ciutadania a concentrar-se a la Plaça de la Font a les 19:00h el mateix dia que la consulta sigui prohibida. Ja que aquests dies són festes de Sta. Tecla, si la prohibició s’anunciés el mateix dia 23 de setembre, la campanya cridaria a la concentració el següent dimecres 24 a la mateixa hora. Fan una crida a tota la població que ho desitgi, a sumar-se activament a la campanya, cosa que pot fer-se a través de la seva pàgina web (www.desobeim.cat).

Tags: