Consulta: estem a punt?

L’endemà del 11 ve el 12. I ja estarem en període preconsulta. Crec que la mobilització del 12 és tan important com la de l’11, començaran dies crucials pel 9N i caldrà que tothom estiguem preparats. El mandat del poble és clar: vol votar la independència. I els polítics han (hem) d’obeir. El poble mana i el poder polític obeeix. Només la mobilització popular des de cap renúncia a la celebració d’un referèndum d’autodeterminació el dia 9 de novembre ens durà a aquest objectiu tan just i noble. La història del nostre país és plena de renúncies. Una vegada s’han aixecat els tabús de la gran transició espanyola i s’ha posat de manifest allò que molts ja deien, que era una presa de pèl, per la democràcia en si i pel nostre país, aquest exemple ens ha de servir per no tornar a caure en els mateixos errors. El Pla A és consulta; el Pla B, consulta. I el C, consulta. Ni eleccions plebiscitàries, ni Declaració Unilateral d’Independència, ni dilacions per fer la consulta el 9N. Hem de fer-la. Aquella frase que tan sovint hem repetit deconstruïm la nostra nació des de les viles i ciutats és ara quan pren més sentit i practicitat. Serà la força dels municipis, al costat de la seva gent, el que farà que la consulta tiri endavant. Com vam fer a Valls el 2010. Tenim la legalitat pròpia preparada, tenim la legitimitat que ens donaran les urnes. I tenim la força de la raó democràtica. ¿Hem d’obeir un altre cop aquest tribunal d’excepció que, reunit en una sala fosca amb olor de resclosit, ens imposa, per damunt de la voluntat popular, quin ha de ser el nostre futur? Cal que perdem la por a dir no, cal que aprenguem a desobeir, perquè aquest país només serà lliure desobeint les lleis injustes fetes precisament perquè la legalitat estigui, absurdament, il·legítimament, per damunt de la voluntat popular. Ho deia Gandhi i en els propers mesos haurem de posar-ho en pràctica: desobeir les lleis injustes és més que just. Preparem-nos perquè això anirà per aquí. Estem a punt? Som-hi!

Jordi Escoda és regidor de la CUP a l’Ajuntament de Valls