L’Esquerra Independentista creu en la mobilització i la desobediència com a claus del procés i la consulta

Aquesta tarda a la plaça del Mercadal, on finalitzarà la tradicional manifestació de l’11 de Setembre a la capital del Baix Camp, els col·lectius que integren la coordinadora de l’Esquerra Independentista del Camp, han presentat els diferents actes organitzats a les comarques del Camp, en el marc de la Diada Nacional de l’11 de Setembre.

Sara Maestre, de l’organització Endavant (OSAN), ha destacat la importància “de la mobilització popular i la desobediència com a eines imprescindibles per a qualsevol canvi social i polític, i també necessàries en la conjuntura política més immediata per tal de garantir l’exercici democràtic que representa la consulta del 9 de Novembre”. Per Maestre, “el procés encetat al Principat és la primera etapa d’un procés més extens, que ha de permetre al poble català un aprofundiment democràtic que reverteixi l’atac recentralitzador de l’Estat espanyol i permeti als ciutadans i ciutadanes poder decidir lliurament el seu futur”.

Davant la crisi actual del capitalisme i de les institucions nascudes després del franquisme, Maestre ha destacat que “arreu dels Països Catalans cada cop hi ha una consciència major de la fi del règim postfranquista que ha de permetre l’inici d’un procés constituent, que serveixi no sols per decidir si volem construir un nou Estat, sinó també com ha de ser aquest Estat”. En aquest sentit des de l’Esquerra Independentista, aprofundeixen en el contingut de la campanya “Independència per canviar-ho tot” presentada fa uns mesos a Reus, a partir de la qual plantegen la necessitat que el procés independentista esdevingui una eina per a construir una societat al servei de les classes populars.

Segons Maestre “si apostem per la independència no és per mantenir unes estructures que alimenten la corrupció, unes elits econòmiques que dicten el nostre dia a dia i que tendeixen a crear una major desigualtat social, sinó per obrir un debat entre la ciutadania que permeti crear un nou Estat que respongui als nostres interessos”.

Per altra banda, David Vidal de la CUP de Reus, ha destacat que el lema de la manifestació de “Sense desobediència no hi ha independència” pren relleu davant la realitat política de les comarques del Camp. Vidal ha criticat que “mentre a d’altres municipis els governs s’han posicionat clarament respecte al procés i la consulta, avui mateix l’Ajuntament s’ha negat a penjar l’estelada al balcó per la Diada i han posat diferents entrebancs per a la realització de la manifestació de l’11 de Setembre a Reus”.

Per aquest motiu, segons Vidal, és important que la “ciutadania es mobilitzi per la Diada, i cada dia fins el 9 de Novembre, per a fer possible la consulta davant de possibles canvis de rumb del govern de la Generalitat”. Per això, ha animat a la ciutadania a participar de la manifestació convocada al Mercat Central de Reus a 2/4 de vuit i als actes que “hem organitzat a les nostres comarques com ara les diferents marxes de torxes, les activitats de la Coordinadora 11 de Setembre a Tarragona, l’homenatge al Carrasclet a Capçanes… que cada any es van consolidant i compten amb una major participació”. També ha engrescat a participar de la “V” de Barcelona. De fet, des de l’organització de la manifestació s’ha cregut oportú esperar aquelles persones que han manifestat la intenció de ser presents en la “V” de Barcelona  i en la manifestació de Reus. En vista d’aquesta situació, la Colla Gegantera de l’ Institut Pere Mata i el Bou de Reus amenitzaran aquest espai de temps que permetrà arrencar la manifestació amb les persones provinents de la “V”.

Per últim, ha fet una crida a participar en les concentracions organitzades el dia 11 al matí davant dels diferents ajuntaments per part d’Òmnium i l’ANC, “per tal que els alcaldes i alcaldesses vegin que la ciutadania no acceptarà un nou frau democràtic i exigeix la realització de la consulta”.