Tarragona contra el feixisme i el racisme

Us reproduïm el manifest, que ens ha fet arribar el Bloc Anticapitalista de Tarragona, de la campanya antifeixista que acaba de veure la llum:

“No es combat el feixisme perquè se’l pugui guanyar; se’l combat perquè és feixista”; Jean Paul Sartre, 1945, “L’edat de la raó”.

“A Tarragona ens preocupa i ens ocupa l’augment de les idees racistes i de l’extrema dreta a Europa, a l’estat espanyol i a casa nostra. Amb l’excusa de la crisi, els grups feixistes aprofiten la desesperació de la gent per vendre falses “solucions”, parlen d’unitat i patriotisme amb un rerefons xenòfob i classista.

El feixisme és la dictadura terrorista dels monopolis, és a dir, l’imperialisme. Quan parlem d’augment del “feixisme” estem dient que la burgesia té dificultats per esdevenir hegemònica. El feixisme afavoreix només al capital més concentrat i entra en contradiccions de diferent nivell amb la resta de classes i fraccions d’aquestes. Quan més dèbil es reconeix la classe dominant d’una potència, més violenta i agressiva es fa. Històricament el mode de govern feixista sempre ha començat amb l’adequació de lleis per a “legalitzar” tots els crims que necessita cometre el capital per a garantir la seva reproducció ampliada i paral·lelament, reforça els seus aparells de repressió legals i il·legals. La constitució espanyola es va canviar miraculosament de la nit al dia per fer indiscutible el pagament del deute i encara més greu, Alianza Nacional ja ha avisat que “No habrá secesión de Cataluña si no es a base de mucha sangre” i no hi ha hagut cap moviment judicial o policial al respecte, o fins i tot “han desaparegut les proves” (les armes, entre elles un bazooka) dels nazis valencians de l’anomenada Operació Panzer.

Cal enfrontar i derrotar les bandes feixistes però això no és suficient per a frenar la ideologia feixista, que no va ser derrotada amb la fi de la II Guerra Mundial. Aquesta està latent i es presenta segons el devenir de la lluita entre les classes. En un món unipolar, un cop derrotat el pol socialista, quan cau la taxa de guanys, el capital intenta destrossar les estructures productives i les relacions de producció que precisament han generat aquesta situació.

Hi ha una part de l’extrema dreta europea que no té cap vergonya en identificar-se i mostrar-se com a purs nazis, com veiem a Ucraïna i a Grècia, fins i tot a Polònia neguen l’holocaust. Però la gran part de l’extrema dreta europea — des del Front National de Le Pen a França, a Flandes, Països Baixos, etc.,— de moment encara evita deixar-se veure en marxes militars i amb uniformes. Prefereixen anar amb americana i corbata per dir que són demòcrates respectables, però les seves accions i declaracions deixen clar de quin peu calcen.

Malgrat les diferències entre la situació actual i la dels anys trenta, tenim prou motius per i la necessitat de fer tot el possible perquè no es repeteixin les terribles experiències d’aquella època.

A casa nostra l’extrema dreta pren diferents formes, des de les restes del franquisme fins a nous grups inspirats en els nazis. Cal tenir en compte que la xenofòbia ja present, especialment contra gent musulmana, es generalitzarà i s’incrementarà en la mesura que occident necessiti suport social per bombardejar els nous totalitarismes religiosos que apareixen a l’escenari que les mateixes potències occidentals han armat i finançat: Al-Qaeda, Estat Islàmic, Boko Haram,…. És precís remarcar que de la mateixa manera que ser cristià no significa ser un fanàtic franquista, ser musulmà no significa ser adepte de Bin Laden.

Veiem que a Tarragona com a la resta del país hi ha partits polítics d’extrema dreta que intenten aparèixer, des del Movimiento Social Republicano (MSR) fins a Plataforma per Catalunya (PxC). MSR és obertament nacionalsocialista, i de PxC en coneixem la trajectòria del qui n’ha estat un dels seus líders, Josep Anglada que ens deia “crec que en aquests moments ni a Vic ni a Catalunya ens interessa relacionar-nos amb tot allò que sigui el franquisme, la bandera espanyola, l’àliga, que jo porto al cor, però políticament no ens interessa.”

El creixement tant electoral com social de grups com aquests fan augmentar els atacs racistes al carrer doncs fomenten el discurs racista. La nostra societat ja pateix la xenofòbia; la presència de MSR, de PxC i d’altres que puguin aparèixer agreugen la malaltia. Podem veure com la seva presència municipal ha tingut efectes nocius a les localitats afectades (Vic, Salt,…). No volem que la mateixa dinàmica s’estengui mitjançant les properes eleccions municipals i encara més perillós, els seus “locals socials”.

Cal un moviment contra la xenofòbia i l’extrema dreta inspirat en les mobilitzacions contra les malanomenades retallades i que realment van ser privatitzacions dels serveis públics i socials. Malgrat les diferències, aquelles mobilitzacions ens mostren que forces molt diverses poden treballar plegades entorn d’uns punts bàsics compartits, que en aquesta ocasió proposem que siguin ens que donen sentit a la Plataforma Anticapitalista local: antiimperialisme, autodeterminació dels pobles, anticapitalisme. L’enemic que realment tem el feixisme és la classe treballadora conscient i avui necessitem una gran articulació popular, capaç de connectar amb el moviment veïnal i sindical, amb el fort teixit associatiu de la ciutat i la resta del país per convocar àmplies protestes i actes populars i per difondre massivament els arguments contra el feixisme i la xenofòbia. Hem de fer valer el fet que som majoria la gent que rebutgem els feixistes i les seves idees.

És tasca i obligació de tota persona de bé, de tot demòcrata, de tot cristià i musulmà o de qualsevol altra religió, treballar per a formar un front comú que lluiti, segons les seves pròpies forces i conviccions, contra aquesta plaga de la humanitat. Per tot això declarem el nostre compromís de treballar per la creació d’un moviment ampli, plural i unitari de mobilització, per aturar els feixistes del nostre temps i les idees racistes que difonen.

Cap espai públic per a cap grup feixista!
No deixem que fomentin el seu odi pels nostres carrers i els nostres barris!
Unim-nos contra el feixisme!
Franquisme mai més!
No passaran!

Tags: