Inauguració de l’Ateneu Llibertari de Reus

19 juliol 2014
11:00to21:00

El pròxim dissabte 19 de juliol s’inaugura  l’Ateneu Llibertari de Reus, al carrer Anselm Clavé núm. 5. La jornada comença a les 11h, amb un mercat d’intercanvi, al migdia, a les 12h està previst un concert-vermut amb la cantautora Sílvia Tomàs i l’acústic en solitari de Juanito Pikete. Després, a les 14h hi haurà dinar popular (4€), al que cal confirmar l’assistència al correu ateneu.llibertari.reus[a]gmail.com, i a partir de les 17h kafeta i activitats diverses (música, poesia, micro obert…)

Tal com es pot llegir al llibre Plantant cara al sistema, sembrant les llavors del canvi. Els moviments socials al Tarragonès (1975-2010)(Marc Suanes) l’Ateneu Llibertari de Reus va arribar a ser un referent a inicis dels anys 90, tot i que la seva creació data de 1983 amb l’Assemblea Llibertària del Baix Camp i de 1984 amb la dissolució de la CNT en aquesta ciutat. Va organitzar múltiples jornades, xerrades i concerts, i va acollir força col·lectius, sobretot de l’àmbit antimilitarista, i també va ser el punt des d’on s’elaborava la revista La Lletra A (1982-2000), una publicació amb ressò arreu de l’Estat. Amb la fi del mil·lenni va acabar també l’aventura de l’Ateneu per discrepàncies entre persones que van crear la CNT i d’altres que van començar a construir la CGT a Reus. El 2002, després d’un temps d’estar l’edifici gairebé abandonat, hi va haver un incendi que va provocar la fi de l’Ateneu Llibertari de Reus.

L’any passat, després d’una primera ronda de contactes i veure la resposta positiva d’un important nombre de persones interessades en el projecte d’obertura d’un espai de difusió de les idees llibertàries a Reus, van decidir, al setembre, convocar una primera assemblea per tal de reunir-se i començar a parlar de la possibilitat de tornar a obrir un Ateneu Llibertari a la ciutat.