1’4 milions d’euros per comprar vots

La CUP de Valls denuncia la farsa democràtica dels pressupostos. El govern transforma ajudes socials com la d’habitatge en quitrà per carrers

El Ple municipal de l’Ajuntament de Valls va aprovar divendres tres modificacions de crèdit que alliberen 1’4 milions d’euros més per arranjar carrers i similars (1’7 en total). El total de romanent acumulat és de 4’5 milions d’euros, una barbaritat per la CUP, donada la greu situació d’emergència social al país i especialment a Valls, on un de cada quatre ciutadans és pobre.

En l’última modificació pressupostària la CUP ja va demanar al govern no caure en l’electoralisme d’alliberar inversions per a fer obres de millora de carrers, amb una clara estratègia electoral. Aquest cop, però, la modificació és tant gran que per la CUP evidencia la farsa democràtica dels debats dels pressupostos i de les institucions en general, ja que és l’estat mateix el què després de prohibir inversions públiques durant anys, permet als ajuntaments fer obra pública a les portes de les eleccions municipals.

Com s’ha generat aquest romanent?

Beneficis de pressupostos anteriors no executats, traspàs de partides no gastades en el seu dia. La partida, per exemple, habitatge social de 5.200€ no gastada el 2012 ara es converteix en quitrà per asfaltar carrers.

Aquestes incorporacions de romanents tan gran (el 10% del pressupost) desvirtua els debats dels pressupostos, acabem fent debats incomplets. No pot ser que cada any acabem amb un romanent d’un, dos o tres milions d’euros perquè no s’executen les partides previstes. Això n’anul·la el debat democràtic i demostra incompetència o mala fe.

Perquè no s’ha gastat aquest romanent?

Fins ara teníem una llei estatal que comprometia el romanent només per a pagar dèficit, per davant escoles, hospitals, serveis públics, etc. Justament enguany es permet dedicar una part d’aquesta despesa a inversió o despesa corrent, perquè els governs dels ajuntament puguin fer el què és pràctica habitual en l’últim any de legislatura: moltes obres públiques. El sistema és electoralista i els interessos dels partits i les institucions es posen d’acord per permetre-ho.

Com es gasta ara aquest romanent?

1 milió euros es destinarà a treure’ns de sobre un crèdit que es va demanar per pagar proveïdors però que no necessitàvem i que van tenir com a conseqüència mesures dures per la ciutat:

- Un pla d’ajust que va provocar retallades dels drets dels treballadors municipals (i que actualment s’han revertit, després d’utilitzar-ho com a pressió per a negociar el conveni laboral);

- El tancament Ona Valls, el mitjà informatiu popular vallenc;

- Una baixada de les subvencions a entitats en el període que més difícil ho tenen;

- Un regal als bancs per l’estafa del tipus d’interès dels crèdits ICO (el BCE deixava als bancs diners a l’1% i aquests el deixaven als ajuntaments al 5%). La CUP ja va proposar declarar aquest deute il·legítim i no pagar-lo.

- Una muntanya de burocràcia generada als tècnics de l’Ajuntament amb els famosos informes trimestrals;

- 1 milió euros per fer obres en els carrers de Valls.

La suma total d’inversions en arranjaments de carrers bàsicament el 2014 és de 1.735.000€ (a banda els 142.000 per a inversions al Grup Sant Roc). La resta de romanent no es pot tocar de moment.

A la CUP li sembla que això són OBRES ELECTORALS i davant l’emergència social que vivim, en la què 1 de cada 4 vallencs/ques són pobres, veu més necessari destinar aquests diners a despesa social, a programes socioeconòmics, a un programa potent per frenar l’exclusió social.

Albert Batet afirma que mai com ara hi havia hagut tanta partida en despesa social, però s’oblida que mai no hi havia hagut tanta pobresa, tanta emergència social. Batet també ha dit que “si fes falta augmentaríem la despesa social”, com si amb el què estem vivint, amb una de cada 4 persones pobres a Valls, un enorme impacte de la pobresa energètica, molta gent vivint al carrer, etc. no n’hi hagués prou! Ens podríem gastar els 4 milions d’euros a despesa social i encara no ho hauríem solucionat.

La CUP proposa preguntar a la població quines són les prioritats per a destinar els romanents per tal de començar a aplicar i creure’s la democràcia participativa.

La CUP també s’ha manifestat avui contrària a baixar altre cop els impostos de forma general i ha demanat que qui més tingui més pagui, recuperant la proposta de pressupostos progressius en funció de la renta.

L’ús que el govern fa d’alguns organismes municipals és una farsa

Quan convé, els organismes municipals es convoquen d’un dia per l’altre, com per exemple la junta rectora del Grup de Serveis Sant Roc aquest dimarts 1 de juliol, convocada el 30 de juny i on es va aprovar una modificació de pressupostos de 142.000€. Legalment el president té la potestat de convocar per urgència un organisme d’un dia per l’altre, però malauradament la urgència es converteix en una excusa per fer i desfer a plaer, en el què és una clara perversió del sistema i de la democràcia representativa.

En els últims mesos la CUP ha evitat la celebració de dos juntes rectores d’organismes per no haver estat convocades en el temps i forma necessaris. En la majoria d’organismes això està regulat per estatuts, tot i que no amb la suficient garantia que la CUP voldria. Ara però el govern convergent ha trobat la forma per saltar-se aquest control i garanties democràtiques: la convocatòria d’urgència. Aquest és l’esperit “cooperatiu” del què parlava l’alcalde al principi de legislatura: paraules buides i discursos sense contingut.

Tags: ,