El Club Esportiu Ziga-Zaga i l’Associació Porta Oberta reben 2500€ del Fons Social Germinem Alt Camp

L’Assemblea Oberta que el Fons Social Germinem ha celebrat aquest dilluns a la Biblioteca Popular de Valls, ha avalat la proposta del jurat de repartir els 2500€ destinats a projectes socials al C.E. Ziga-Zaga i a l’Associació Porta Oberta, que treballen amb disminucions psíquiques i malalties mentals, respectivament. També optaven al finançament del Fons: Càritas, el Menjador Social La Taulada, Fundació Ginac i l’Associació de pastors i pastores La Gaiata.

El jurat ha primat el caràcter transformador per damunt de l’assistencial, donant importància a la participació activa dels usuaris i socis. A més, el jurat ha valorat la capacitat de finançament i ha primat les entitats amb menys recursos i major dificultat per trobar-ne.

En l’Assemblea hi han participat una quarantena de persones i les entitats han explicat la seva activitat i han debatut sobre qüestions comunes. S’ha remarcat la importància de l’Assemblea com a espai de trobada de les entitats socials de la comarca, fet que no s’havia donat mai, i s’han emplaçat a repetir-ho, ja que han sorgit propostes de col·laboració. Per altra banda, les entitats han aprofitat per fer una crida a la població perquè es faci voluntària; en aquest sentit, s’ha suggerit la possibilitat de tenir una borsa de voluntariat comuna o eines de difusió i captació de voluntaris més importants. També s’ha remarcat la importància de disposar d’un centre de dia a Valls, funció que actualment estan assumint aquestes entitats però sense mitjans ni recursos.

Finalment, s’ha valorat que la crisi ho està posant tot molt més difícil a les entitats socials i als seus usuaris, que es queixen de la manca de suport institucional a tots els nivells.

El jurat d’aquest primera edició del Fons Social ha estat format per Misericòrdia Gomis, de la Comissió Social de la cooperativa financera Coop57, Aida Sánchez de Creu Roja Valls – Alt Camp, Teresa Sogas de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca i Francesc Parés d’Igman-Acció Solidària.

Promoció de l’economia social i foment de l’ocupació

El 75% del Fons Social Germinem (7.500€), destinat a avalar crèdits justos de Coop57 per a iniciatives d’economia social i creació d’ocupació, continua obert i disponible, ja que l’Associació de pastors i pastores La Gaiata ha renunciat a aquesta opció.

L’objecte social d’aquesta entitat amb activitat a Querol és recuperar i mantenir la històrica interacció entre la ramaderia i les muntanyes, preservant els valors culturals i socials del pastoralisme mediterrani per a l’ús i bé comú, des d’una perspectiva d’implicació pedagògica, cultural i laboral a nivell local. La Gaiata ha destacat la importància d’aquesta activitat per a la prevenció d’incendis forestals i ha lamentat que les administracions de la província de Tarragona, al contrari de la resta del país, no hi donin suport.

Ara la categoria de projectes socials del Fons Germinem s’ha de tornar a omplir amb aportacions de particulars, administracions o entitats, a través del correu alt.camp@germinem.cat. De moment el Fons ha comptat amb una aportació inicial de 10.000 de la CUP de Valls.