El PP de Tarragona vol amagar la mendicitat que el seu sistema produeix

A principis del 2013, a Tarragona, Amigos del Che va iniciar un curs de lectura de “El Capital” de Karl Marx. Després de molts mesos de lectures, reunions i debats, estem a punt d’acabar el primer llibre, cosa que semblava titànica al moment de començar.

Actualment, estem llegint el capítol 23, anomenat el de “l’acumulació originària”. En ell, Marx ens explica com la burgesia va anar donant un seguit de passos i establint les condicions necessàries per a convertir-se la classe social hegemònica i instaurar el mode de producció capitalista.

Un aspecte molt important va ser el de disposar de treballadors formalment “lliures”, per a poder ser explotats en el futur sota la forma de treballadors assalariats. Ens explica com és van desposseir les terres comunals que posteriorment s’utilitzarien per al pasturatge.

Un cop “lliures”, els treballadors no tenien cap altra forma de guanyar-se la vida que venent la seva força de treball i els que quedaven fora d’aquest esquema van ser perseguits per les diferents legislacions amb lleis contra la mendicitat, implantades pels monarques anglesos: se’ls condemnava a un determinat número de fuetades si era el primer cop que els trobaven vagabundejant, se’ls podia marcar com a bestiar el segon cop, obligar-los a treballar per al senyor o altres salvatjades.

Doncs resulta que al 2014, a l’autoanomentat Primer Món, immersos en una crisi de sobreproducció i sobreacumulació capitalista i més concretament a Catalunya i dins del marc del conjunt de l’Estat Espanyol pertanyent al pol imperialista que representa la Unió Europea, ens trobem un escenari desolador.

  • 6 milions de treballadors i treballadores a l’atur.

  • Una taxa d’atur juvenil de fins al 55%.

  • Més de 400000 famílies desnonades.

  • 1 de cada 3 nens en risc de pobresa.

A més de moltes altres xifres, això ha provocat un increment del número de persones que es veuen obligades a viure al carrer després d’haver perdut el lloc de treball i posteriorment estat desnonades.

Davant d’aquesta situació ens trobem al grup municipal del Partit Popular de Tarragona, que volen amagar la pobresa que genera el seu admirat sistema capitalista, demana realitzar un cens d’indigents de la ciutat i fer fora els que pertanyin a les màfies “perquè tots tenim dret a utilitzar un caixer tranquils”.

No són els únics pocavergonyes que plantegen mesures d’aquest estil, que no s’allunyen gaire de les plantejades pels monarques anglesos citats a dalt, també tenim els exemples de García Albiol a Badalona amb els gitanos romanesos, Gallardón i els indigents de Madrid “que desfiguraven la ciutat a ulls dels turistes”, el del “socialista” Hollande enviant als gendarmes a fer fora del país a una nena gitana mentre estava d’excursió i una lamentable llista de casos com aquests.

En moments de crisi estructural del sistema capitalista, únicament la unió de la classe treballadora i dels sectors populars podrà capgirar la situació. Una classe treballadora que ha de saber mantenir-se allunyada de propostes reformistes que plantegen retornar a “l’estat del benestar” que no va ser tal, mitjançant la reforma de la UE, un organisme no reformable en tant que serveix els interessos de la burgesia europea, i l’aplicació de polítiques Keynessianes d’inversió pública.

Aquesta gent no entén (o més aviat sí) que la situació a nivell internacional ha canviat molt, amb la desaparició dels països del Camp Socialista també ha desaparegut la principal amenaça per als capitalistes, que es van veure forçats a millorar les condicions de vida de les classes treballadores davant l’amenaça que suposava l’existència d’una alterativa real.

Per això la classe treballadora ha de que mantenir un pensament i posicionament independent i de classe. I avui en dia això passa per defensar la sortida de la UE, l’OTAN i l’Euro. Que com a estructures imperialistes que són, no serveixen als pobles sinó que serveixen per sustentar el domini que s’exerceix sobre ells.

César del Valle Bautista, militant del Partit Comunista del Poble de Catalunya (PCPC) de Tarragona