Cambrils, Tarragona i Reus convoquen una segona jornada de protestes en suport de Can Vies i les detingudes

[Fotografies de Gerard Martí]

Després que ahir Tarragona, Reus i Valls traguessin més de 400 persones en suport a Can Vies, les convocatòries solidàries s’estenen també a Cambrils i es mantenen a Tarragona i a Reus, a causa de les nombroses detencions, fins a trenta. D’aquestes, una seria militant d’Arran Reus i del Brot Bord, una altra de la Canonja i de l’Ateneu Popular la Mina, i n’hi hauria dos més de l’assemblea d’Arran Cambrils. Des de l’organització han volgut fer les següents consideracions:

“Des que els mossos d’esquadra van començar el desallotjament del Centre Social Autogestionat Can Vies de Sants, els actes de solidaritat i la brutal repressió policial no s’han aturat. Ahir al vespre van ser detinguts els cambrilencs Martí Segarra i Nil Recasens, tots dos membres de la nostra assemblea (i en el cas del Nil també membre de l’Assemblea de Cambrils).

Fem les següents consideracions prèvies sobre l’assumpte:

L’enderrocament de Can Vies ha estat una prepotent mostra de força i arrogància del govern de CiU i un clar exemple de la voluntat de destruir tot el moviment associatiu crític amb l’actuació de l’executiu municipal i més en concret, amb el que crítica el sistema capitalista i el model de societat insolidària, segmentada, desigual i injusta a la que ens condueix la seva actuació. Que es basa en fer de l’ajuntament el consell executor dels plans lucratius de l’empresariat comtal (especialment el del sector turístic) provocant l’agonia dels veïns, que es senten exclosos del seus barris degut a la massificació turística i els seus efectes perjudicials (pujades de preus, desaparició del comerç local, mobbing immobiliari, precarització dels llocs de feina, etc…) i convertint, dia rere dia, la ciutat en un lloc on cada cop es més difícil que el pobli s’expressi lliurement i hi visqui de manera digna. Les desigualtats cada cop són més, i això es un fet innegable. Amb mesures com aquesta, o d’altres com les pujades abusives del preu del transport, les retallades en sanitat i educació (que encara que no pertanyin a l’ajuntament, les imposa el mateix partit de lladres) o les reiterades mostres de la impunitat de la que disposen els membres de les elits quan són sorpresos pels jutges prevaricant o espoliant les arques públiques (Cas Palau, innova, ITV, Caixa Penedès, etc…), mentre concedeixen avantatges fiscals als més benestants de la societat i es tapen els ulls davant del seu frau fiscal. Cada cop asfixien més a la ciutadania a la qual arribar a final de més els suposa una cursa de resistència cada cop més pesada. La situació es complica més si parlem dels joves, i en concret dels col·lectius d’ estudiants. I trobant-nos en un context com aquest, que enderroquin arbitràriament i sense motiu un centre social que ha esdevingut, des de fa 17 anys, i molts més, ja que antigament era un espai pertanyent també al moviment obrer, un referent per a una gran part del barri i de persones arreu dels Països Catalans, on s’han convocat desenes de manifestacions i concentracions en solidaritat amb el centre, no es pot pretendre que davant d’una situació d’assetjament policial, provocació i violència institucional el poble no s’autodefensi i expressi la seva justa ràbia i indignació davant la impotència que els provoca veure com se’ls ensorren, literalment, el somnis.

A conseqüència de l’exposat anteriorment:

-Expressem tot el nostre suport a Can Vies i la seva gent, als militants Nil Recasens i Martí Segarra i a totes les detingudes per lluitar per causes solidàries, així com als seus cercles i familiars.

-Exigim la immediata posada en llibertat i absolució dels detinguts durant els incidents de Sants provocats pel desallotjament de Can Vies.

- Animem a tota la ciutadania a que participi en la concentració solidària convocada aquest dijous 29 de maig a les 19:00h davant la seu de CDC a Cambrils així com també a participar en les mostres de suport a Can Vies arreu del territori nacional.”

Per la seva banda, Alerta Solidària ha emès un comunicat en relació als esdeveniments que estan tenint lloc aquests dies:

“Des de que dilluns decidissin desallotjar i enderrocar el CSOA Can Vies, hem estat testimonis de la lluita incansable que moltes companyes i companys estan duent a terme al barri de Sants de Barcelona. Una lluita que, com totes les nostres els hi és incòmode als qui ens voldrien sempre callades i quietes, a les elits que es pensen que la propietat privada passa per sobre de 17 anys de feina, il·lusió i construcció d’alternatives.

Can Vies ja no hi és, però nosaltres no sortim al carrer només per les quatre parets d’un edifici, sortim al carrer per un projecte que va més enllà, per defensar una manera de fer les coses, un model de participació i organització social comunitària que no han dubtat en esclafar sense escrúpols.

Aquesta nit, com sempre, ens han volgut silenciar a cops. Els aldarulls a Barcelona s’acaben amb almenys 28 detencions, que se sumen a les dues de dilluns i les sis de dimarts, i entre les quals hi ha 3 companys del Camp.

Arreu dels Països Catalans les concentracions solidàries han estat moltes, i avui es repetiran perquè, mentre continuïn tocant-ne una sola de nosaltres, respondrem totes. I això, els farà enfadar, i els detinguts i detingudes augmentaran a tots els pobles i ciutats on siguem solidàries, cal que estiguem alerta.

Sempre hem sabut que la repressió és la seva millor arma, que el poder utilitza el monopoli de la violència com a excusa per a acabar amb qualsevol mostra de dissidència, sabem que la manipulació mediàtica i l’ús indiscriminat de la paraula violència per definir tot allò que fem no són fets arbitraris. L’estratègia és clara, nosaltres serem els violents i ells seran les forces de l’ordre. Tertulians a tots els debats televisius es pregunten com acabar amb la violència, nosaltres els hi responem: la violència acabarà quan s’acabi la impunitat policial i institucional, quan es tinguin més en compte les persones que els bancs, quan es promoguin els espais autogestionats en comptes d’aprovar projectes d’oci alienant al Parlament, quan es reparteixin els treballs i la riquesa.

Quan es destrueixen els somnis només ens queda la ràbia, però sabem que nosaltres, demà, continuarem treballant com cada dia per construir alternatives, per bastir a cada poble, barri i ciutat un projecte de canvi social. Obrint espais autogestionats, creant assemblees, organitzant-nos i seguint endavant.

Per això, avui domen suport a totes les persones que segueixen treballant a Sants i arreu del país, i exigim la llibertat immediata sense càrrecs de les companyes detingudes.

La repressió no ens aturarà, perquè juntes som força,

Cap agressió sense resposta!”

Les concentracions en solidaritat amb les detingudes són a les 19h davant la seu de CDC de Cambrils, a les 19h davant la seu de CDC de Tarragona i a les 20h a la plaça Mercadal de Reus.