I jornades per un ecologisme revolucionari a Tarragona

6 juny 2014
18:30to21:00
7 juny 2014
16:00to21:00

Els pròxims dies 6 i 7 de juny tindran lloc a Tarragona les primeres jornades per un ecologisme revolucionari, organitzades per la Comissió de Medi Ambient i Dret Animal de la CUP de Tarragona (MAiDA) i la Plataforma Iniciativa Animalista (PIA). Els actes es duran a terme al Casal Popular Sageta de Foc (c/La Nau, 11) i a l’Ateneu Llibertari Alomà (c/Misser Sitges, 9).

Divendres 6 juny:

(Sageta) 18.30h Presentació de les jornades i de la comissió de Medi Ambient i Dret Animal de la CUP de Tarragona (MAiDA), a càrrec d’Aitana de la Varga, Doctora en Dret per la Universitat Autònoma de Barcelona i llicenciada en Dret per la Universitat Rovira i Virgili. En el seu moment va obtenir també la suficiència investigadora, així com el Diploma d’Estudis Avançats. Anteriorment havia treballat en l’advocacia i en l’Administració pública. Ha cursat el Màster en Dret Públic i Organització Administrativa per l’IDEC i el Màster en Dret Ambiental a la URV. Actualment treballa com a professora lectora de Dret Administratiu al Departament de Dret Públic de la Facultat de Ciències Jurídiques de la URV i és membre de la CUP de Tarragona.

L’Aitana ens donarà la benvinguda i presentarà el contingut dels actes i les motivacions que han portat a la celebració d’aquestes jornades. Tot seguit, donarà a conèixer què és, què fa i quines postures polítiques adopta la nova comissió de Medi Ambient i Dret Animal de la CUP de Tarragona.

(Sageta) 18.45h Xerrada: Sexisme, racisme, classisme, antropocentrisme… hem deixat de discriminar? a càrrec de Toni Teixidó, de Tarragona i mestre de formació i vocació, tot i que afirma haver tingut més oficis (precaris) que l’Ovidi Montllor. Militant comunista del MCAN-EI, ha passat per diferents col·lectius polítics de Tarragona i altres ciutats on n’ha sigut co-impulsor i membre activista. Per tal de poder compaginar les lluites per l’alliberament total, actualment és membre de la CUP de Tarragona, de la Plataforma Iniciativa Animalista (PIA) i coportaveu de la Coordinadora per l’Abolició dels Correbous de Catalunya (CAC).

Teixidó presentarà la PIA a la nostra ciutat, després d’haver-ho fet per diferents municipis del Camp de Tarragona i altres capitals comarcals del Principat en un procés de socialització que vol arribar a cobrir bona part de la geografia del país.

Tot seguit ens oferirà la xerrada “Sexisme, racisme, classisme, antropocentrisme… hem deixat de discriminar?”, on farà un repàs històric, polític, econòmic, cultural i social dels diferents motius que duen a les persones al fet d’explotar i oprimir, així com de l’ampli ventall de discriminacions que es donen entre humans com poden ser el classisme, el sexisme o el racisme. En aquest sentit en remarcarà una discriminació molt infravalorada i invisible fins i tot als ulls més revolucionaris: l’especisme, entès com la discriminació d’un individu en funció de la seva espècie. A partir d’aquest moment buscarà les contradiccions en el col·loqui que seguirà a la ponència, on no amaga que un dels seus objectius és conscienciar i ajudar a fer convergir les diferents lluites existents com poden ser la social, la de gènere o la nacional amb el necessari ecologisme d’arrel i l’animalisme revolucionari entre les assistents.

Dissabte 7 juny:

(Alomà) 16h Xerrada: L’ecologisme social com a eina de transformació a càrrec d’Eloi Nolla, que comença a tenir una vida pública ara farà 25 anys amb l’accident a la Central Nuclear Vandellòs I a l’octubre de 1989. Com a conseqüència d’aquest accident es va formar el Comitè Antinuclear de L’Ametlla de Mar del qual va ser-ne president i portaveu durant el temps que va durar aquella lluita. Posteriorment, al 1991 va ser elegit regidor a L’Ajuntament de L’Ametlla de Mar per la formació Els Verds (Confederació Ecologista de Catalunya), on hi va militar durant 10 anys fins la seva dissolució. Al 2001 fundà el GETE (Grup Ecologista de Tarragona i l’Ebre) el qual es federà amb Ecologistes en Acció, esdevenint-ne l’actual president. Avui dia treballa de coordinador de Projectes d’Educació Ambiental on desenvolupa campanyes d’estalvi d’aigua, d’ús eficient de l’energia, de residus, etc.

L’Eloi ens parlarà sobre l’ecologisme social, que té afirma que té tantes vessants com grups n’existeixen i que el post capitalisme passa per la reconversió ecològica de tots els sectors productius, i això dit així tant senzill, vol dir la reconversió ecològica de la indústria, de l’energia, de la mobilitat, de la sanitat, del sector primari, etc. L’ecologisme és transversal i afecta al conjunt de les nostres activitats i necessitats, no és un tema a banda que es pugui analitzar com es fa en algunes enquestes com una qüestió de preferències de la societat, sinó com una necessitat vital per tal d’evitar l’autodestrucció. En base a aquest concepte, analitzarà de quina situació anterior prové l’ecologisme social, quina és la seva situació actual, i quina en seria la desitjable en un futur per tal de guanyar credibilitat i capacitat d’incidència davant l’opinió pública, de manera que l’ecologisme pugui actuar com una veritable eina revolucionària.

(Alomà) 17.45h Xerrada: Marx i la crítica ecològica al capitalisme a càrrec d’Antoni Puig Solé, diplomat en Ciències Empresarials, llicenciat en Administració i Direcció d’Empreses i Tècnic Superior en Seguretat. Ha publicat articles en diversos mitjans, ha presentat unes quantes ponències i també ha escrit alguns llibres. El seu compromís polític militant es va iniciar a finals dels anys 60, en connectar amb les aleshores clandestines Comissions Obreres i ingressar a l’Organització Comunista Bandera Roja, amb la qual va estar vinculat fins la seva total integració al PSUC i al PCE. Es va adherir a Iniciativa per Catalunya en el moment de la seva constitució, primer com a militant de Bandera Roja i després com un més dels del PSUC. Actualment coopera amb moviments i organitzacions d’esquerra i es segueix considerant marxista.

L’Antoni ens parlarà de la insistència de Marx en el caràcter nociu que l’acumulació originària té sobre les pràctiques agrícoles capitalistes degradant la terra sense restaurar-ne la seva fertilitat, posant aquest exemple paradigmàtic de l’escletxa ecològica on Marx advertia que la degradació del sòl està integrada en el desenvolupament capitalista. Advertirà que aquesta escletxa oberta pel capitalisme és cada cop més gran i afecta cada vegada a més aspectes on qualsevol límit que s’interposi a l’acumulació de capital, acaba sent vist com quelcom a superar de la forma que sigui, i d’aquí que els esforços per minorar la degradació del medi natural tinguin tan poc èxit, fet que ajuda a adoptar mesures que posen en qüestió els elements centrals que asseguren el funcionament del sistema.

(Alomà) 19.30h Xerrada: Cosmovisions de l’ecologisme a càrrec de Lucas Silvano Ferro Solé, va nàixer a Barcelona tot i que ha passat la majoria de la seva vida a la comarca de la Segarra. Actualment però, viu a Molins de rei on s’hi va traslladar per estudiar a la Universitat de Barcelona. Militant de Revolta Global, activista de la PAH i de l’Espai Autogestionat Mallolis (Molins de rei) és autor del bloc d’ecosocialisme “Ambientaliqual” des d’on intenta fer una crítica global al problema ecològic del capitalisme.

La seva ponència es centrarà en el concepte de “cosmovisió”: el capitalisme no és només un sistema econòmic sinó també un sistema de representacions i d’ideologia, que busca explicar-nos com és el món i quin paper hi tenim. Destacar però que l’objectiu de la xerrada no és proposar una nova forma de veure el món, sinó una crítica a la ideologia dominant, una proposta de com no veure’l. Un espai per fer una crítica a les idees sorgides de la modernitat, a l’antropocentrisme, a la idea de progrés, al racionalisme i a la idea de domini modern. Analitzant-los una mica en profunditat espera que puguem comprendre millor la crítica que sorgeix de l’animalisme i l’ecologisme, no només com una crítica econòmica, sinó profundament ideològica.