Als Guiamets volíem fer el Multireferèndum

Diumenge 25 de maig al matí, membres de l’equip de govern de l’ajuntament dels Guiamets i membres de l’Associació de Joves “La Lleganya “ dels Guiamets visitaven la comissaria dels Mossos d’Esquadra de Falset, responent així a la invitació que des de dita comissaria els havien fet.  És el que se’n diu, si no m’equivoco, polítiques de proximitat de les forces d’ordre públic. És una proposta que a nivell personal trobo encertada, ja sigui perquè vivim en una comarca petita on tothom es coneix; ja sigui perquè hauria de ser normal que la ciutadania pogués accedir a locals públics com la comissaria. Espais que estan al servei de tots i totes, que estan gestionats amb diner públic  i pels quals  n’hauríem de mostrar sempre més interès, com totes les coses públiques. O sigui que felicito la iniciativa del Cos de Mossos d’Esquadra en general i als membres de la Comissaria de Falset per la iniciativa. Crec que la mostra més significativa de l’èxit de la visita és un post al mur del facebook de l’Associació de Joves “la Lleganya” on un dels joves que feren la visita felicita la iniciativa, i felicita els mossos que fan la seua feina a la nostra comarca.

S’abaixa el teló.

Diumenge dia 25 de maig a la tarda, en Joan Maria anava a l’Ateneu dels Guiamets, també conegut com lo cafè, a preparar la urna del Multireferèndum. L’associació Guiametans de l’Ateneu participava en la col•laboració d’aquesta jornada de participació i democràcia directa que des de diversos moviments socials es volia dur a terme.  De fet uns dies abans s’havia presentat aqueta iniciativa al poble i s’havia quedat de tirar-ho endavant per tal de ficar lo nostre granet de sorra a tot plegat. Al Priorat hi van haver diverses urnes durant diversos dies on es podia votar, ja que foren diverses entitats i diverses persones les que s’hi implicaren: Ateneu dels Guiamets, Plataforma del Priorat, Casal Carrasclet, gent d’Escala Dei, de Poboleda, etc.

En Joan Maria estava preparant la urna dins de l’Ateneu quan de sobte venen els Mossos d’Esquadra de la comissaria de Falset a identificar-lo, a aixecar acta i a recomanar que no es dugués a terme la votació.

L’excusa és que algú havia cursat una denúncia. Aixequen acta, identifiquen a la persona voluntària del Multireferèndum i aconsellen tancar la paradeta.  O sigui que després de la denúncia es presenten els agents del Cos de Mossos d’Esquadra i mitjançant la imposició obliguen a no deixar fer la votació. Això ho fan dins d’una entitat privada.  Proximitat? No crec. Legalitat? Permeteu-me que ho dubti.

Els agents dels mossos d’esquadra de la comissaria de Falset no tenien cap dret a irrompre dins de l’Ateneu, ja que és una entitat privada. No tenien cap dret a mirar de fer por a la gent que organitzava el Multireferèndum. No tenien cap dret a  aconsellar que  no es celebrés. Si havien d’actuar sota el protocol degut a la denúncia, el més normal es que haguessin dit primer: que dins d’una entitat privada ells no tenien cap dret a ordenar res, i segon que  si ens coneixem tots, i ens omplim la boca de proximitat, no costa res fer les coses d’un altra manera.

No podem de cap manera sortir d’una España per caure’n a un altra. No ens podem permetre tenir una policia que faci això als Guiamets i l’endemà ataqui la seu d’un mitjà de comunicació com feren a Barcelona a la seu de la Directa. Seria una llàstima, ara que ho tenim tant a tocar, sortir d’un túnel de 300 anys per entrar-ne a un d’igual o pitjor. Per això cal decidir-ho tot, fins i tot la policia que volem.

I, evidentment, després va votar qui va voler on va voler.

 Miquel Perelló i Segura, militant de la CUP Priorat