Els Casals i Ateneus enforteixen la seva coordinació per ajudar-se mútuament

La Palma de Reus ha estat l’espai escollit per celebrar la quarta edició de la Trobada de Casals i Ateneus dels Països Catalans. Fins a 34 del centenar llarg existent s’han reunit per debatre i compartir experiències mitjançant les taules i l’assemblea plenària. Berga i el Casal Panxo seran els amfitrions de la cinquena trobada la primavera de 2015, després que ja hagi passat per Sabadell, Vilanova i la Geltrú, Benimaclet i Reus.

Al matí, membres de casals molt diversos s’han distribuït entre els cinc temes que hi havia sobre la taula: finançament, socis/participació, activitats/dinamització, casals i contrapoder, i el paper dels casals davant del nou independentisme. Dels casals del Camp, hi han estat presents el Casal Popular Pere Joan Barceló ‘Carrasclet’ de Falset, el Casal Popular Cua Roja de Torredembarra, el Casal Popular La Calderera de Riudoms, el Casal Popular de Cambrils, el Casal Popular la Turba de Valls, el Casal Popular Sageta de Foc de Tarragona i l’amfitrió Casal Despertaferro.

Les conclusions d’aquests debats han estat exposades a la plenària de la tarda. Entre totes elles, una de comuna: després de quatre trobades, és necessari avançar en la coordinació dels casals, això és, dotar d’eines que serveixin a nous projectes i impulsar estratègies comunes com la negociació col·lectiva amb proveïdors, una xarxa de grups de consum o un recull de tots els recursos disponibles. Un dels acords a què s’ha arribat, de fet, és que pel fet de ser sòcia d’algun d’aquests espais es pot gaudir dels beneficis de tota la resta de casals i ateneus.

La xarxa de Casals creix i es consolida. No tan sols per ser un simple sostre per als moviments, sinó també i sobretot per ser un motor de canvi a les viles, barris i ciutats. Segurament per aquest motiu una de les preocupacions que més s’ha fet sentir en aquesta quarta trobada ha estat incrementar la implicació de tots els casals, conèixer altres realitats i agermanar-se per compartir problemàtiques i solucions. Dels més petits als més grans, dels més veterans als més novells, de Perpinyà a Alacant fins a Sóller o Felanitx, tots han participat d’aquest esdeveniment amb la mateixa il·lusió de cara a construir espais autogestionats.