Es clouen amb èxit les primeres jornades animalistes de Tarragona

Diumenge van cloure les primeres Jornades per l’Alliberament Animal celebrades a Tarragona, actes que van estar ben presents en l’agenda sociopolítica des de divendres passat. Se’n van destacar les xerrades que van oferir una connexió indestriable entre l’opressió i l’explotació que el capitalisme exerceix sobre la classe treballadora, la resta d’animals i el medi natural, així com els paral•lelismes existents entre les discriminacions d’origen patriarcal i antropocèntric.

En aquest sentit, la ponència realitzada per l’Helena Escoda va subratllar l’origen de les discriminacions des d’una perspectiva històrica, de com l’especisme ha estat i continua sent el pal de paller de l’opressió que viuen encara totes les humanes que no són del gènere masculí, heterosexuals i d’ètnia blanca.

Per la seva banda Eva Benet va exposar la cosificació a la que la dona resta sotmesa, tot comparant-ho amb la cosificació que sofreixen els animals, la lògica de la dominació permanent que fa que les LGTBI i el feminisme es mantingui encara amagat sota la imperant raó patriarcal que atempta sense descans sobre els cossos de la majoria de la humanitat i de la totalitat d’animals no humans.

Antoni Infante va fer entrar en constant contradicció tant a les militants pel socialisme que entenien que la lluita per l’alliberament havia de quedar subjecta a les prioritats fonamentals i exclusives de la classe obrera, com també al propi moviment animalista que ha de ser capaç de qüestionar-se tant la tàctica com l’estratègia. Infante digué que la lluita no pot avançar sense tenir en compte que ningú hauria de pretendre fer una revolució on la resta d’espècies i el medi ambient quedessin excloses d’aquest alliberament que es pretén parcial, i que la llibertat s’ha de construir tenint en compte les necessitats d’establir fronts de lluita sectorials i paral•lels que acabin convergint en un alliberament total, on no calgui que cap comunista hagi de passar a ser dissident en un futur estat socialista que discrimini els animals i continuï explotant amb criteris de productivitat, els recursos naturals i el medi de vida de tots els éssers vius que habiten la Terra.

El col•loqui sobre “anarquisme i alliberament animal” també va girar sobre aquestes premisses, on hi va haver un ampli consens en advertir que la llibertat no té límits ni fronteres més enllà del respecte a la vida per tot ésser viu, que el moviment no pot permetre’s obviar un front de lluita en el qual els animals siguin objecte de l’autoritarisme del qual es renega. En tots els casos, es va fer referència a la incoherència i la demagògia ideològica de l’anticapitalisme que prefereix restar amagat a la trinxera de la ignorància abans que ser conseqüent amb el turment que s’exerceix sobre els animals que no són de la nostra espècie, i és que sembla que l’antropocentrisme moral és un coixí massa còmode de treure de sota el cap.

Jesús Frare va parlar sobre la tradició de la tortura que existeix als Països Catalans, centrant el sadisme en el País valencià on, a banda dels bous al carrer, també s’ha de fer front a les curses de bous a la plaça, una emotiva intervenció que va fer posar un nus a la gola de les presents. Aquí s’enllaça el contingut íntegre del seu discurs.

També van tenir el seu espai els projectes que es duen a terme a les nostres comarques, com fou la presentació de la Plataforma Legislativa pels Drets dels Animals Urbans (PLDAU) de mans de l’Anna Carbonell, que va fer referència a les polítiques públiques de protecció animal al Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre. Per la seva banda i, en relació als drets del animals, l’advocat Álvaro Rincón va fer una introducció sobre el dret animal passant per les arrels històriques i les bases jurídiques, filosòfiques i ètiques en la seva evolució dins l’especificitat legislativa i legal.

Laia Galeano del Refugi “La Bassa” va oferir la seva experiència com a responsable d’acollir i protegir als animals rescatats de les mans de l’explotació de la industria càrnica, un veritable camp de refugiats on viuen feliçment els animals salvats del turment i l’assassinat que es practica dins les granges i els escorxadors.

Ja fa 10 anys que l’organització Libera! camina pel Principat i, Carlos López, el seu portaveu, va repassar els notables triomfs que ha deixat el seu treball en tots els àmbits que s’ha proposat, sent una organització de referència per la metodologia emprada, que va des de l’activisme de base fins a l’acció política directa, esdevenint un dels col•lectius per la defensa dels drets dels animals més actiu i important de Catalunya. Ens van avançar que, si bé van aconseguir l’abolició de la tauromàquia major al Principat, les delegacions estatals estant treballant ja per tal d’anorrear les subvencions que rep la taurofília a tot l’estat espanyol i clavar així una de les estocades finals a aquesta màfia del sadisme.

De les jornades també es vol destacar la notable assistència de gent a tots els actes que van fer que alguns cops, les seus que les van acollir s’omplissin de gom a gom. Aquesta germanor que es va produir també va estrènyer vincles entre part de l’activisme polític tarragoní durant el dinar popular i la vermutada que es va realitzar. Tarragona ha viscut una primera experiència que tindrà continuïtat en el temps amb l’objectiu d’apropar la lluita pels drets dels animals no humans a la resta de col•lectius i moviments socials i polítics de la ciutat.