Moció de la CUP contra la llei general de telecomunicacions

Les telefòniques podran expropiar terrats per col·locar-hi antenes. La CUP demana a l’Ajuntament que s’oposi a la llei estatal i desplegui les competències municipals que li pertoquen en aquest àmbit 

El grup municipal de la CUP de Valls presenta al Ple d’aquest divendres una moció de la Plataforma Estatal Contra la Contaminació Electromagnètica, contra la llei estatal de telecomunicacions que, entre d’altres coses, permetrà a les telefòniques expropiar literalment terrats per col·locar-hi antenes, usurpant la competència municipal per atorgar llicències. Aquesta llei significa un gran tracte de favor a les telefonies, que ja es caracteritzen per ser el sector més abusiu amb les persones consumidores i que gaudeixen de total impunitat per part de l’estat.

La llei, que ha tirat endavant al Congrés dels diputats de Madrid amb el suport del PSC i CiU, permetrà que els interessos de les grans empreses de telecomunicacions se saltin l’oposició d’ajuntaments, organitzacions civils i veïnals que no han permès o han aconseguit aturar la instal·lació d’antenes de telefonia mòbil. En aquest sentit i a Valls, l’Associació de Veïns el Fornàs ja va manifestar-se contrària a la instal·lació d’una d’aquestes antenes al barri i va demanar a l’Ajuntament de Valls el seu suport per aturar-la. L’Ajuntament, que va desestimar les al·legacions dels veïns al projecte, no ha fet cap dels passos necessaris per a poder regular aquesta activitat a través d’una ordenança, que permetria almenys limitar-ne la ubicació.

Segons la moció, “aquesta preocupació ciutadana va d’acord amb les nombroses crides des de diferents àmbits (científics, institucions europees i internacionals, jurídics), que insten a les administracions públiques a aplicar el principi de precaució (recollit en la Llei 33 /2011, de 4 d’octubre, general de Salut Pública), davant d’aquests contaminants ambientals alertant-nos del seu risc potencial per a la salut de les persones, especialment en la infància, la joventut, les dones gestants i altres grups sensibles.”

Per tot plegat, la CUP demana a l’Ajuntament que s’oposi a la llei estatal, assumeixi les reivindicacions veïnals i desplegui les competències municipals que li pertoquen en aquest àmbit. Segons la CUP, això passa per aposar-se a la llei al Congrés i per la redacció d’una ordenança municipal reguladora de les activitats i instal·lacions de radiocomunicació.

Tags: ,