Reus enceta les mobilitzacions de l’1 de Maig al Camp

Amb un acte de record i reivindicació de la memòria històrica, ha arrencat la manifestació del 1r de Maig, recuperada pels col·lectius anticapitalistes de la ciutat (Arran, Ateneu Llibertari, CGT, COS, CUP, PAH i SEPC). Cipriano Martos, torturat i assassinat l’any 1973 al Cuartel de la Guardia Civil, ha estat el protagonista de l’acte inicial. Els i les participants de la marxa -més de 150 persones- han deixat clavells davant d’una gran fotografia de Martos, just davant del lloc on el van assassinar.

Després de transcórrer per diferents carrers, des del passeig Mata fins al centre, la marxa s’ha aturat de nou al carrer Sant Elies, on nasqué l’anarcosindicalista Joan Garcia Oliver. Just ahir, l’Ajuntament de Reus hi va col·locar una placa de record, a instàncies de la CUP. El moment emotiu de la marxa, ha estat quan un nebot de Garcia Oliver (de 90 anys d’edat) ha realitzat una ofrena floral en un retrat del que fou Ministre de la II República.

Després de recordar el passat, la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca de Reus s’ha encarregat d’ubicar-nos al present. Davant l’oficina bancària del BBVA a la plaça del Prim (que va ser ocupada fa unes setmanes), un membre de la PAH, ha recordat la situació de les persones desnonades, així com els pisos buits propietat de l’Ajuntament. En aquest sentit, ha reivindicat que el Consistori prengui un paper més actiu en el foment de polítiques d’habitatge social i que pressioni els bancs, per tal que aquests cedeixin els pisos que acaparen en règim de lloguer social.

Després de baixar per la Raval de Jesús i travessar la plaça del Mercadal, la marxa s’ha aturat davant del Bar-Restaurant La Ferreteria, a la plaça de la Farinera. Un representant de la CGT ha explicat que aquest establiment va acomiadar una treballadora, a la que se nega a readmetre, i que els i les treballadores d’aquest establiment pateixen condicions laborals lamentables.

Finalment, la marxa ha acabat a la porta de l’Ajuntament, on s’ha desconvocat la marxa, no sense recordar abans, la convocatòria de demà a les 6 de la tarda a la plaça Imperial Tarraco de Tarragona, des d’on arrencarà la manifestació anticapitalista central de les comarques del Camp.

* Fotografies d’Eva Martí