Reus recupera la manifestació del 1r de Maig

30 abril 2014
19:30to21:30

Aquesta tarda, davant la Caserna de la Guardia Civil de Reus, representants de diferents organitzacions de l’esquerra anticapitalista de la ciutat (Arran, Ateneu Llibertari, CGT, COS, CUP) han presentat pública la manifestació en motiu del 1r de Maig, que arrencarà dimecres 30 a 2/4 de 8 des del mateix Passeig Mata. Cal destacar que des dels anys 80 que no es realitza una manifestació a Reus, en motiu del Dia del Treballador.

El regidor de la CUP, David Vidal, ha presentat aquesta roda de premsa, en la que hi ha intervingut diferents representants de les organitzacions promotores, així com el germà de Cipriano Martos, torturat i assassinat a la Caserna de la Guardia Civil de Reus l’any 1973.

El germà de Cipriano Martos, Antonio Martos conjuntament amb el  querellant i membre de la Xarxa catalana i balear de suport a la querella Argentina Felipe Moreno han participat en la roda de premsa per tal de explicitar el suport a la manifestació i la voluntat de treballar en comú per recuperar la memòria històrica del cas  Cipriano Martos.

I, és que la recuperació de la memòria històrica local és un dels objectius dels organitzadors de la marxa. Per aquest motiu, la manifestació arrencarà amb un homenatge a Cripriano Martos al lloc on el van assassinar, i també s’aturarà al carrer Sant Elies, a la casa on va néixer Joan Garcia Oliver.

Durant el recorregut, també, es realitzaran diferents parlaments i accions per denunciar l’actual crisi socioeconòmica i les conseqüències que aquesta està tenint en els drets dels treballadors i treballadores. Des de la precarització laboral, la retallada de drets i serveis públics, el rescat de la banca… fins als projectes com el BCN World, que segons els organitzadors, són “paradigma del vell model de desenvolupament que ha generat aquesta crisi i que pretén crear unes condicions laborals de misèria, tot seguint apostant per una economia del totxo, l’especulació i el vici”.

En aquest sentit, i a mode d’exemple, la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca de Reus i el Baix Camp, vol denunciar la manca de polítiques d’habitatge social a la ciutat, així com la manca de compromís dels bancs per fomentar-lo. I, per altra banda,Joan Rosich en representació de la CGT a fet una crida per continuar denunciant l’augment de la indefensió dels treballadors i treballadores, en casos com els del Restaurant la Ferreteria, on estan desenvolupant una campanya de denúncia per les condicions laborals que pateixen els seus treballadors i treballadores.

La manifestació acabarà a la plaça del Mercadal, on es llegirà el manifest d’aquesta convocatòria, amb el lema “Organitzem la desobediència. Construïm l’alternativa anticapitalista”. I, és que si durant la marxa es recuperarà la memòria història i es denunciarà les condicions del present, l’objectiu dels organitzadors, és recalcar la importància del futur.

Per aquest motiu, davant la conjuntura actual de crisi social, política, econòmica i democràtica, els organitzadors de la marxa consideren que “cal apostar per noves formes de relacions de producció i socials que superin el model capitalista que ha demostrat no sols que és inviable, sinó que atempta directament contra els interessos de la majoria de la societat, que som els treballadors i treballadores”.

I, per això, animen a la ciutadania a sortir al carrer per demostrar que “no claudicarem als interessos del capital i de la dreta que ens governa, sinó que cada dia som més les que apostem per una canvi de model més democràtic i socialment just, que superi el vell règim d’INNOVA, de la cultura del totxo i de l’especulació”.