El Suprem anul·la la urbanització Muntanyans II a Torredembarra

El Tribunal Suprem ha dictat sentència sobre el contenciós de Muntanyans II i ha decretat que no es pot edificar, donant la raó a la Plataforma Salvem els Muntanyans. D’aquesta manera, confirma la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, que ja va dictar-ho l’any 2011. El projecte urbanístic de Muntanyans II, que havia de comptar amb 550 habitatges en una zona inundable i en un Espai d’Interès Natural, un oasi de biodiversitat que s’estén en el domini públic marítim terrestre, entre el mar i la via del tren; no es construirà, i amb la sentència, s’obre un període on la promotora, Vegas de Guadaria, podria demanar una indemnització.

El projecte d’urbanització d’Els Muntanyans II era un cas paradigmàtic de l’economia del totxo. El Pla Parcial Muntanyans II, impulsat per l’empresa andalusa Vegas del Guadaira, pretenia construir 500 habitatges, va rebre un veredicte negatiu de la Comissió d’Urbanisme de Tarragona per establir-se en una zona inundable, a la desembocadura del Torrent Gibert – el torrent que alimenta les llacunes dels Muntanyans. Una resolució del 2011 que no va ser del grat ni de promotors ni de l’ajuntament de Torredembarra.

El llavors conseller de Política Territorial i Obres Públiques, Joaquim Nadal, va encarregar un informe a l’Agència Catalana de l’Aigua que establia que es tractava d’una zona inundable però que es podia fer que tres carrers funcionessin com rambles i que podia indicar que en elles no s’aparquessin cotxes. Amb d’aquest lamentable informe, Nadal va decidir autoritzar la urbanització, decisió davant la qual la Plataforma Salvem els Muntanyans va interposar un contenciós administratiu que ha derivat en la sentència del TSJC.

Salvem els Muntanyans va al·legar sempre que la urbanització, a més de generar una enorme pressió per freqüentació sobre les maresmes d’Els Muntanyans, suposava un greu atemptat sobre la mateixa supervivència de l’espai protegit, en alterar la llera hidrològic que alimenta les maresmes. Però fa més por encara que en una zona en què les inundacions es poden presentar de manera sobtada, l’ACA i Joaquim Nadal van poder aprovar una urbanització que hagués pogut portar a la presència de nens i adults als carrers en un cas d’avinguda – que, directament, hauria pogut causar la pèrdua de vides humanes. I, a qui pensi que exagerem, li suggereixo que mireu aquest enregistrament d’una inundació de la zona per la pluja (no excessivament abundants) a l’octubre de 2006.