Privatitzar la sanitat: mata

El Col·legi de Metges de Tarragona ha publicat un escrit en el qual manifesta el seu desacord amb les consignes que es cridaven a la manifestació del 7 d’abril en defensa de la sanitat pública i en la que es portava la pancarta, on es llegia “privatitzar la sanitat, mata”.

Consideren que aquest eslògan està totalment fora de lloc perquè tots els metges, tant de la pública com de la privada, fan la seva feina de forma òptima.

I que en tot cas, la culpa és de les retallades i de l’escàs finançament.

Veiem senyors: a la manifestació, en cap moment es diu que els metges matin i ni tan sols que no facin bé la seva feina, dins les seves possibilitats. Tota la denúncia va encaminada a això que vostès mateixos reconeixen: les retallades i la falta d’inversió. El que nosaltres (les organitzacions que convoquem i tothom que va participar en la manifestació) afegim, és que es tracta d’un desmantellament de la sanitat pública per engreixar el negoci de la privada. I, això, està suposant greus problemes d’atenció als pacients, cada vegada més grans, dels quals no podem mostrar estadístiques sobre la base de la gent que acaba morint per això. Un problema, que és comparable al que ve passant amb les persones i famílies que són desnonades dels seus habitatges i de les que tampoc hi ha dades dels afectats que emmalalteixen i se suïciden.

De manera que no és exagerat dir que s’està assassinant als pacients, ja que l’atracament a la sanitat pública està agreujant les malalties i provocant, per conseqüència, que passi el pitjor.

D’altra banda la sanitat privada, (si no es desenvolupa a partir d’iniciatives filantròpiques, sense ànim de lucre, de gent adinerada amb certs sentiments humans, als que no els costi desprendre’s d’alguna quantitat, que després s’estalviaran a Hisenda) és un negoci aberrant que confronta amb els drets humans més essencials. Certament en aquest sistema depredador de mercat, de campi qui pugui, tot negociant viu del que ven als demandants: contra més sabates i vidres trencats, millor per al sabater i per al vidrier … Així ens va! I sobretot al planeta. Però hi ha línies ” blaves”, fins i tot en aquest sistema demencial, que no es poden creuar. De manera que pretendre que la salut de les persones sigui un negoci similar a una fàbrica de sabates, és creuar una d’aquestes línies. Voler enriquir-se amb la malaltia de la gent del poble és la gota d’aigua que vessa el got.

Visca el mal i el negoci que comporta! Contra més malalts més guanys. D’això en saben un ou les multinacionals farmacèutiques: una gran epidèmia, comporta una bona collita.

Personalment em costa creure que hi hagi professionals, i sobretot de la sanitat pública, que siguin tan ingenus com per no comprendre i confondre el significat de la manifestació i del seu principal lema. Tanmateix tots sabem que, a tot arreu, sempre hi ha minories i excepcions que no s’assabenten, que “s’assabenten massa” o són la veu del seu amo, a qui obeeixen sense dir ni piu esperant que de tant en tant s’escapi algun tall del plat.

Nota: sóc el secretari d’Acció Sindical de Co.bas. I represento a una de les organitzacions que van convocar la manifestació en defensa de la Sanitat Pública.

 José Estrada Cruz és membre de Co.Bas