La disponibilitat de llits d’hospitalització al Pius es retalla un 20% el 2014

La Generalitat de Catalunya mitjançant el CATSALUT torna a donar dades i ens vol convèncer que tot està bé i que l’organització del sistema públic de salut és bona. Mentrestant, a poc a poc es va descapitalitzant el Servei Català de Salut i privatitzant la Salut. Així, cada vegada més van disminuint els llits d’hospitalització d’aguts i les llistes d’espera es falsegen. Es canvia constantment la metodologia per saber quan s’han d’incloure o no un usuari a la llista d’espera.

Els llits hi són, però estan tancats

Al Pius, altre cop s’estan tancant llits d’hospitalització d’aguts. Quan es va obrir l’hospital l’any 1990 hi havia una dotació de 120 llits d’aguts i actualment és de 62 llits (48 llits al Pius repartits entre la 5a i 4a planta d’hospitalització, 10 llits d’hospitalització a domicili i 4 llits al Centre Sòcio Sanitari com a Unitat Geriàtrica d’Atenció). Però d’aquesta dotació només hi ha previst personal assistencial per a donar servei a 50 llits en períodes no vacacionals i 45 llits en períodes vacacionals. Així doncs, al 2014 hi ha una retallada al voltant del 20% dels llits d’aguts disponibles. Només s’ha previst que hi hagi una dotació de personal pels 62 llits d’aguts per aproximadament tres mesos (febrer, març i novembre).

Sobrecàrrega al servei d’urgències

La reducció de llits i personal assistencial està suposant, bàsicament, una sobrecàrrega als serveis d’urgències. Els usuaris i els professionals d’aquest servei es troben que no poden ingressar pacients a hospitalització per manca de personal (malgrat que els llits hi siguin) i han de romandre pels passadissos d’urgències amb cortines o bé passar dies als “boxes” en observació. Això fa que tan l’usuari com el personal que treballa al servei d’urgències visqui situacions de malestar.

Per altra banda, les mútues privades van recollint el fruit d’aquesta política dissenyada pels representants de la sanitat privada, que al mateix temps són els caps polítics de la pública. Gràcies a la cohabitació de la sanitat pública i privada, els usuaris cansats de patir o esperar se salten la llista d’espera pagant, sense necessitat de sortir de l’hospital.