Unitat per la sanitat

Un parell de centenars de persones s’han concentrat aquest dilluns al vespre a Tarragona per reclamar l’aturada de la privatització del sector sanitari, a través de concessions, hòldings público-privats i retallada de serveis en benefici del sistema concertat. La mobilització havia estat convocada pel Grup de Treball en Defensa de la Sanitat Pública, secundant la campanya estatal de la Xarxa Autogestionada Anti-privatització de la Sanitat (RAAS), però ha comptat amb el suport, també en forma d’assistència, de l’Esquerra Independentista, la Plataforma Ciutadana en Defensa dels Drets Públics i altres organitzacions i persones, com ara nombroses representants de la PAH. Destacava, sobretot, la presència de la CGT i, concretament, de la seva secció sindical a l’Hospital Joan XXIII.

Rere el lema “La privatització mata”, han deixat enrere el punt inicial per enfilar fins a la plaça de la Font, passant pels carrers més cèntrics de la ciutat. Durant la marxa, més gent s’hi ha acabat sumant, cridant tot tipus de reivindicacions sobre el no pagament del deute, la lluita obrera i la defensa dels serveis públics com la sanitat i l’educació. A l’alçada de la Rambla Vella, davant la porta de l’Hospital Santa Tecla, la manifestació improvisada s’ha aturat per dir “no a la teclarització” i han acusat el delegat territorial Josep Mercadé i el director general de la Xarxa Sanitària Santa Tecla Joan M. Adserà de “xoriços” i “lladres”. Abans i després d’aquest instant, la protesta s’ha enrarit quan militants de l’Esquerra Independentista han dut estelades i, en reacció a aquest fet, una persona assistent, segons ell de la CGT, ha tret una estanquera i se l’ha posada a l’esquena. Diverses militants de la CUP, de Co.Bas i de la CGT li han demanat que la retirés ja que aquesta bandera “veta la sanitat a les persones migrants”, “no deixa els pobles decidir el seu futur”, “és la bandera d’un règim feixista”, etc. Tot i això, no han aconseguit convèncer-lo, fins al punt que s’ha viscut una certa tensió, sempre dins del diàleg civilitzat. Ell assegurava que havia assistit a una mobilització “en defensa de la sanitat”, i que “no hi hauria d’haver cap bandera” -”jo sóc internacionalista”, ha al·legat-. Tal com era de preveure,  ha acabat la manifestació amb la bandera ben lligada al coll.

Al marge d’aquest episodi anecdòtic, davant la mirada de les vianants i les qui prenien un cafè a les terrasses, membres del Grup de Treball s’han dirigit a la porta de l’Ajuntament, on s’ha llegit un manifest que, a banda de fer referència a les retallades i a l’austeritat dels governs actuals també destaca la responsabilitat directa del tripartit i del PSOE, així com dels sindicats grocs. Les reclamacions que s’han fet, entre d’altres, han estat la derogació de la Llei 15/97 i el RD 16/2012 com a mesures per a lluitar contra la privatització de la sanitat pública i contra l’exclusió sanitària, respectivament.