El Casal Popular de Cambrils torna al poble la Plaça de la Vila

El dissabte passat a Cambrils, a la recuperada plaça de la Vila, abans plaça d’Espanya, es va presentar el projecte del Casal Popular de Cambrils. La primera a parlar va ser Clara Colom per descriure el projecte del Casal Popular i, després, Fatima Souki, membre del Casal Popular i activista amaziga, va llegir el manifest fundacional. Tal com va llegir Souki, “el Casal Popular de Cambrils és un projecte que neix de la necessitat de determinats col·lectius i persones del municipi per començar un projecte comú d’acció social i cultural i té com a objectiu aplegar persones compromeses amb el municipi. L’espai del Casal Popular de Cambrils és un projecte autogestionat i autònom. La independència respecte de les institucions permet un veritable apoderament col·lectiu i plena llibertat d’acció. Els seus participants s’organitzen en assemblea, fent de l’horitzontalitat en la presa de decisions i el respecte cap a l’opinió dels altres una garantia de democràcia interna (…). El Casal Popular també és un espai de reivindicació de la cultura popular catalana i aportarà el seu granet de sorra amb l’organització de diferents activitats i xerrades per potenciar, estendre i mantenir ben viva la flama de la cultura catalana (…). El Casal Popular farà de la cohesió, el compromís social i la defensa dels interessos dels cambrilencs i cambrilenques un dels seus principals eixos de treball”.

Una trentena d’assistents van apropar-se a la carpa on venien vermut i aigua de València per l’autogestió. L’objectiu de l’acte, segons els organitzadors, era donar a conèixer el projecte perquè més gent s’hi sumés, i així va ser, una desena de persones van donar les seves dades per unir-se al Casal.

Més tard, l’historiador local i membre del casal Ignasi Martí va exposar que la que històricament havia estat la plaça de la Vila, arran de l’ocupació de les tropes franquistes va passar a denominar-se plaça d’Espanya. A continuació, membres del van recuperar el nom original de les plaques de la plaça. Per finalitzar l’acte,  el duo Clara Colom i Albert Recasens van oferir una actuació on van repassar un repertori de cançons catalanes.