El Teatre Independent de La Tartana, propera xerrada del cicle Testimonis a l’Arxiu Municipal de Reus

20 març 2014
19:30

Per tercer any consecutiu, Carrutxa i l’Arxiu Municipal de Reus posen en marxa el cicle Testimonis. Memòria d’un passat recent que en la seva xerrada inaugural tractarà l’experiència del teatre independent de La Tartana de la mà del metge i escriptor reusenc Ramon Gomis i de l’il·lustrador i dissenyador gràfic Pere Prats. La xerrada “La Tartana, teatre reusenc de 1960” se celebrarà el proper 20 de març a 2/4 de vuit a la sala d’actes de l’Arxiu Municipal de Reus (C/ Sant Antoni M.Claret, 3) i la presentació anirà a càrrec d’Ezequiel Gort.

Tot i el predicament que havia tingut el teatre local d’aficionats a Reus, aquesta tradició es trobava en plena decadència cap a 1960 coincidint, a més, amb les noves propostes de teatre independent i compromès que s’havien originat arreu. En aquest context, un grup de joves a Reus, la majoria estudiants, s’inicià el 1965 fent lectures col·lectives i aviat, el 1967, s’estrenava com a grup de teatre independent sota el nom de “La tartana, teatre estudi” aportant una nova concepció de l’escena hereva de Bertolt Brecht.

Entre les representacions que va realitzar La Tartana es poden destacar els fragments de Ronda de Mort a Sinera de Salvador Espriu, Homes i No de Manuel de Pedrolo, Les arrels d’Arnold Wesker, Woyzeck de Büchner, Drama d’humils de Puig i Ferreter o Cançons perdudes de Josep M. Benet i Jornet.
La labor del grup, a més, es completava amb lectures de poemes o dramatitzacions com la d’Antígona de Salvador Espriu.

Pel que fa a la resta de xerrades que durant aquesta primavera es realitzaran al cicle us avancem que seran les següents:

“El consultori del barri Sant Josep” a càrrec d’Aurora Reina, Maria Teresa Garcia, Noèlia Hernández, Yolanda Ortega i Carmina Poblet (30 d’abril de 2014)

“De la formació pedagògica a l’administració educativa” a càrrec de Misericòrdia Vallès (22 de maig de 2014)

“Artur Martí: cultura, pensament i acció” a càrrec de Josep M. Duch, Quim Vilafranca i Rafael Català (5 de juny). Aquesta xerrada forma part de l’apartat Testimonis de Testimonis en la qual diferents estudiosos parlaran de la trajectòria de persones d’interès desaparegudes.

El cicle Testimonis l’organitzen conjuntament Carrutxa i l’Arxiu Municipal de Reus i té com a objectiu recuperar i enregistrar la memòria de diferents testimonis que aborden el passat recent de la ciutat i de la comarca. Les xerrades es plantegen com una aportació al fons de memòria oral de l’Arxiu Històric de Reus perquè en el futur sigui un document de consulta a l’abast dels investigadors i de les persones interessades. Aquest cicle forma part del programa dels Tallers de memòria oral impulsat per l’Observatori del Patrimoni Etnològic i Immaterial.