Homenatgen les dones mortes per la repressió franquista a Tarragona

Amb un evident component emocional, familiars de les víctimes que van morir a mans de la repressió franquista a Tarragona han fet un acte d’homenatge i de memòria històrica just davant del Convent de les Oblates, que va servir de presó de dones. Les han acompanyat una cinquantena de persones convocades pel Fòrum per la memòria que en aquests moments s’està creant a la ciutat, per tal d’impulsar la dignificació dels espais i el reconeixement cap a les víctimes.

En cada lectura feta pels familiars, records i laments, però també ànsia de reconeixement de totes aquelles persones que van patir l’odi i la venjança fent-los perdre la vida, un cop acabada la Guerra Civil espanyola. Una dona morta per sífilis, després de ser obligada a oferir serveis sexuals als militars, o una altra dona cuinera d’un coc ràpid, sense saber d’on treia els ingredients. Elles i tota la resta, homenatjades mitjançant les narracions que també en el marc del dia de les dones treballadores, el 8 de març, prenen especial importància en un sentit històric si observem el retrocés en els drets de les dones un cop es va instaurar el Franquisme.

Després de dipositar una rosa per cada víctima al portal de les Oblates, l’Himne de Riego i el Cant dels Segadors han clos l’acte, a l’espera que des de les administracions es faci justícia amb unes circumstàncies i un moment històric determinat.