Més de 70.000€ públics subvencionen la gossera on han “desaparegut” 600 gossos

Servei i Mascota Domingo, empresa encarregada de la recollida i acollida dels animals abandonats i perduts a l’Alt Camp, Baix Camp (menys els municipis de Reus i Riudecanyes) i part de la Conca de Barberà, va rebre l’any 2013 més de 70.000 euros provinents dels diners públics per poder realitzar la seva tasca.

Ja només dins del conveni al que s’acull amb el Consell Comarcal de l’Alt Camp, rep 250 euros per gos (60 euros per la recollida de l’animal i 190 euros pel seu manteniment). L’Ajuntament de Valls inverteix 32.000 euros, cabent-hi la possibilitat d’ampliar aquest import segons el contracte directe que tenen. D’altra banda, el Consell Comarcal del Baix Camp inverteix aproximadament uns 40.000 euros als que s’hi han de sumar els diners de la Diputació de Tarragona, organisme que té la concessió de recollida d’animals a les carreteres.

Les ciutadanes i ciutadans financem una gossera que ha sacrificat 2.700 animals en un període de 1.095 dies (tres anys), 2.100 reconeguts pel propietari del centre i 573 “desapareguts” dels que no existeix registre de sortida, i per tant, no ha invertit tots aquest diners en el manteniment dels animals recollits.

Des de l’Associació Animalista Libera! Tarragona volem saber on són aquests diners? Per què no existeix un control per part de les administracions competents?

En base a la investigació que vàrem realitzar i la denúncia presentada al DARP, des de Libera! Tarragona apuntem que aquesta empresa no disposa de servei veterinari professional que permeti atendre els animals davant les agressions, les malalties, ni realitzar les eutanàsies dins del marc legal. Per tant, totes les morts apunten a que aquesta empresa “incinera gossos per estalviar-se el seu manteniment”.

Estem parlant d’un centre gestionat per una empresa que rep una quantitat elevada de diners públics per permetre que els animals no siguin atesos adequadament ni de forma regular per veterinaris o personal laboral. Passin gana extrema i fred, essent exposats a unes condicions lamentables que objectivament suposen una situació greu de maltractament. Alguns dels aspectes que recull l’informe són que els animals no tenen cap lloc on poder refugiar-se del fred, els “cadells de pocs dies són deixats a les instal·lacions sense cap tipus de cura, condicionament ni protecció especial. Aquestes condicions provoquen la mort dels cadells per malalties derivades de la manca d’atenció”.

Un dels testimonis recollits en aquest informe inicial assegura que “el terra de les gàbies sempre esta mullat, no hi ha cap caseta, manta ni res que els protegeixi, i que al parlar amb el propietari, aquest es burlava explicant que tots els gossos es barallen per dormir damunt dels dipòsits d’aigua“.

Recordem que arrel de la denúncia que vam presentar des de l’Associació Animalista Libera!, els agents rurals que han realitzat la investigació oficial, han emès un informe on es documenten infraccions greus que vulneren la Llei de Protecció Animal. Aquesta investigació està actualment en mans dels Serveis Territorials de Tarragona del Departament d’Agricultura, Ramaderia i Pesca (DARP) de la Generalitat i la Fiscalia de Tarragona.

Després d’un any, de totes les proves presentades, de les dues investigacions obertes per part de Libera! i dels agents rurals, el DARP volia arxivar aquesta denúncia com fa amb més del 70% dels casos sobre maltractament animal al territori. Ni tan sols han presentat una resposta oficial, ans al contrari, el DARP continua mantenint el seu típic silenci.

Per tot això, des de Libera! volem trencar amb aquesta opacitat del DARP perquè no podem permetre que les administracions competents i responsables de la protecció animal no actuïn davant dels casos de maltractament, i demanem que s’agilitzi la resolució per tal de posar solució definitiva a aquests fets que es repeteixen contínuament als centres de recollida i acollida del nostre territori.