Campanya contra el tancament de Filologia Catalana a la URV

Des de l’Assemblea d’Estudiants de Filologia Catalana de la URV han endegat una campanya sota el nom “Aposta per la llengua, aposta pel català!” amb la qual pretenen augmentar el nombre de persones matriculades de cara el curs 2014-2015.

El motiu principal que els ha portat a emprendre aquesta campanya ha estat l’amenaça de tancar la carrera de Filologia Catalana a la URV i a les universitats més petites. Les retallades del govern espanyol i català i les polítiques centralistes i en detriment als estudis humanístics estan perjudicant les carreres que tenen menys de 40 matriculats per curs.

Aposta per la llengua, aposta pel català!

El baix nombre de sol·licituds per a accedir al Grau de Llengua i Literatura Catalanes de la URV pot posar en perill la continuïtat d’aquests estudis a les universitats més petites, cosa que provocaria que els estudiants que estiguessin interessats a accedir al Grau haurien de desplaçar-se a una altra universitat més llunyana i, per tant, augmentar el nombre de despeses en els estudis. La greu situació econòmica que estem patint actualment tampoc afavorix l’increment de matrícules universitàries en les carreres d’Humanitats que sempre s’han percebut com una menor garantia de sortides professionals que les d’altres branques. A més, les retallades en ensenyament i la manca d’inversió en recerca per part del govern central i autonòmic han forçat a que carreres com la nostra es trobin contínuament amenaçades en ser tancades o en haver de modificar reiteradament el seu pla d’estudis.

Els i les membres de l’Assemblea d’Estudiants de Filologia Catalana de la URV, després d’haver reflexionat i analitzat el problema, hem decidit a emprendre el projecte «Aposta per la llengua, aposta pel català!». Amb aquesta campanya pretenem:

  • Fer difusió dels estudis de Llengua i Literatura catalanes i de les sortides professionals que aquests estudis garantixen per tal d’engrescar l’alumnat de batxillerat a matricular-se al Grau mitjançant un seguit de xerrades dinàmiques per diferents instituts de les comarques del Camp i de les Terres de l’Ebre (Amposta, Cambrils, Reus, Gandesa, Roquetes, Tarragona…).
  • Augmentar la matriculació d’estudiants de Grau de Llengua i Literatura Catalanes en els propers cursos per tal que els estudis de Filologia Catalana continuen estant repartits arreu dels Països Catalans.
  • Denunciar les polítiques neoliberals i centralistes per part dels governs espanyol i català que posen en perill els estudis humanístics i, en el nostre cas, els estudis de Llengua i Literatura catalanes, els quals tenen una implantació territorial molt limitada i no podem permetre que es reduïsquen encara més.

Tenim l’ambició o, si més no, la convicció que aquest projecte puga contribuir en la seua mesura a aconseguir la plena normalització de la llengua catalana que no pot ser possible si no hi ha un bon nombre d’estudiosos al darrere que la conserven i que la facen extensiva a tota la societat.

Tags: ,