La campanya “No marxis sense hora” arriba els dimecres al Pius i al CAP de Valls

Després d’una primera taula informativa al novembre, el Grup de Treball per la Sanitat Pública de Valls en farà cada dos dimecres al matí al Pius, començant el dia 19 de febrer. Així se suma a la campanya “No marxis sense hora, hi tens tot el dret” que altres organitzacions i grups formats per usuaris i treballadors estan realitzant en diversos centres sanitaris del país, organitzant punts informatius per assessorar els usuaris i recollint casos d’incompliments de decrets i compromisos del CatSalut. La campanya acaba de publicar un vídeo explicatiupresentat per l’actor tarragoní Oriol Grau.

Aquesta campanya denuncia l’existència de llistes d’espera no oficials que permeten als polítics i institucions donar unes dades d’atenció i servei satisfactòries, i justificar així les retallades econòmiques i de serveis. Actualment les llistes d’espera són més altes que les oficials. Tal com informava a l’octubre la CGT del Pius, a l’Hospital vallenc les llistes d’espera en les diferents especialitats està entre els nou mesos i l’any, desmentint la informació publicada el 30 d’agost segons la qual les llistes d’espera en operacions al Pius no passen dels 6 mesos.

El termini màxim d’espera per a visites a l’especialista o per a determinades operacions és de 6 mesos; si se superen aquests 6 mesos, l’usuari ha de fer una reclamació al servei d’atenció a l’usuari del seu centre. Quan un usuari demana hora i no l’hi donen per qualsevol motiu, pot exigir un justificant en el qual el centre sanitari s’ha de comprometre a donar-li hora amb un termini màxim d’una setmana. Passat aquest termini, també ha de fer una reclamació al servei d’atenció a l’usuari. L’experiència de les taules informatives demostra que generalment les reclamacions al centre sanitari solucionen els problemes de llistes d’espera, però els diferents grups de treball per la sanitat pública també estan fent arribar les queixes recollides al Síndic de Greuges, que es posa en contacte amb l’usuari i l’administració.