El POUM de Valls integra plantejaments que la CUP defensava fa 4 anys

Des del retorn de la CUP a l’Ajuntament, l’any 2003, havien estat exigint l’elaboració d’un nou Pla General per la ciutat, que programés solucions integrals als greus problemes que semblaven enquistats a la ciutat, però aquesta demanda s’obviava intencionadament, fos quin fos l’equip de govern de torn, esperant que la bogeria immobiliària i el sector privat actuessin de bona fe i d’acord amb els interessos de la majoria de vallencs. És evident que això no va passar mai, i un cop esclatada la bombolla, l’equip de govern de CiU plantejava finalment l’elaboració d’un nou POUM; era l’any 2009, i oferien a la CUP la possibilitat de pactar els continguts substancials del nou planejament.

Aquest oferiment venia enverinat, en paral·lel CiU i PSC havien aprovat una temeritat: l’Àrea Residencial Estratègica de Ruanes, que proposava construir 1.700 habitatges de cop i allunyats del nucli. El creixement prioritari de la ciutat ja havia estat decidit per decret i el model urbà de Valls quedava condicionat pels interessos d’Incasol. Tot i que CiU i PSC proposaven iniciar la redacció del POUM amb les cartes marcades, la CUP es va posar a treballar per aconseguir el millor POUM possible i, pel camí, intentar anul·lar l’ARE.

Quatre anys després, i amb l’ARE anul·lada pels tribunals, arriben al punt de l’aprovació inicial del POUM i creuen necessari fer balanç del paper que ha jugat la CUP en tot aquest procés, convençuts que les seves aportacions i enfocaments han estat determinants perquè ara puguin estar parlant d’aprovar un bon POUM per la ciutat de Valls.

A diferència d’alguns, la CUP sempre ha defensat un urbanisme que respongui clarament a necessitats i s’ha oposat a la visió d’un urbanisme basat en creixements residencials dictats pels interessos dels inversos. És en aquest sentit que l’any 2009 van seure a la taula de negociació amb unes propostes molt clares. El POUM havia de trobar la solució definitiva per integrar els torrents a la ciutat i recuperar-ne el seu valor ecològic, i això requeria l’elaboració d’un Pla Especial de Torrents. El POUM havia de posar ordre a la severa saturació de construccions en sòl no urbanitzable que ens els últims anys havia convertit Valls en un exemple extrem a tot Catalunya, per això reclamaven l’elaboració d’un Pla Especial pel sòl no urbanitzable que desenvolupés un nou sistema de control i disciplina urbanística. Com també van posar sobre la taula la urgència per resoldre el deficient sistema de sanejament d’aigües de la ciutat, a través d’un Pla Especial d’Abastament i Sanejament d’aigües. CiU finalment va acceptar les seves propostes excepte la darrera. En paral·lel als acords sobre el POUM, CiU i la CUP coincidien en què era l’oportunitat per elaborar un Pla Local de l’Habitatge (llargament reclamat), un Pla de Mobilitat Urbana (la circulació a Valls és irracional) i un Catàleg patrimonial exhaustiu (gran tema pendent de la ciutat i que la CUP va negociar amb l’aprovació del PMU del Barri Antic). Aquest va ser l’acord de la CUP amb l’equip de govern: el POUM no només havia de programar futurs creixements de la ciutat sinó atacar amb valentia els greus problemes urbans i ambientals de Valls. Tot i el desacord absolut amb l’ARE, seguien parlant, convençuts que els problemes de Valls havien de ser resolts escoltant també el punt de vista de la CUP.

Els últims dos anys han estat intensos, especialment perquè han pogut treballar al costat dels potents equips tècnics que elaboraven el POUM. Per la gent de la CUP ha estat un privilegi comprovar com els diferents professionals presentaven solucions excel·lents pels torrents de Valls, el patrimoni, el sòl no urbanitzable, la mobilitat, etc. I mica en mica s’han anat sentint acompanyats ens els posicionaments que havien defensat en solitari: no era necessari que el Polígon creixés, només podien recuperar el torrents si es canviaven els col·lectors, calia augmentar la disciplina urbanística per frenar les construccions en sòl no urbanitzable, calia protegir més intensament el Barri Antic, etc. Sense cap mena de dubte, els criteris tècnics anaven acostant el planejament cap al model de ciutat defensat per la CUP.

Acord pel desenvolupament urbà al voltant del nucli històric però no pel creixement excessiu

Existeix, però, un element central d’aquest POUM que la gent de la CUP no volen ni podem acceptar, és el creixement de nous habitatges previst. No poden ni volen estar d’acord en planificar 3.500 habitatges nous, i al mateix temps reservar-ne 4.000 més al congelador (per si de cas!). No poden ni volen estar d’acord en permetre la construcció de 500 habitatges a Ruanes i 500 habitatges més al nord de Mas Clariana. Tot l’habitatge nou que es construeixi serà una dificultat afegida per rehabilitar habitatge al Barri Antic. Tot l’habitatge nou que es construeixi allunyat del nucli (Ruanes i Mas Clariana) serà una dificultat afegida per crear habitatge al voltant del Barri Antic (Hort del Carme, Portal Nou i El Prado).

La CUP s’ha trobat davant d’una decisió difícil: si votaven a favor d’un POUM excel·lent havien d’acceptar uns creixements contraris a la centralitat del Barri Antic. Aquest dilema els ha portat a intenses negociacions d’última hora amb l’equip de govern. No han estat setmanes fàcils, però la clara voluntat d’ambdues parts d’arribar a acords els ha permès trobar la solució: el POUM contindrà els creixements previstos, però han pogut protegir el Barri Antic forçant a què l’habitatge nou que es faci a Valls en els propers anys s’hagi de desenvolupar al voltant del nucli històric.