Persones aturades es queden sense contracte promès pel SOC i Mas Carandell

Un col·lectiu de persones aturades de llarga durada ha participat en un curs ofert pel Mas Carandell i el Servei d’Ocupació de Catalunya, amb la promesa de realitzar pràctiques a una empresa, tenir un contracte de sis mesos per aquesta i rebre un títol que les hi permetés trobar una feina. Un cop iniciat el curs, aquestes persones s’han quedat sense pràctiques, contracte i títol. Denuncien que han estat estafades i exigeixen una solució. La CUP les hi ha tramitat una reunió amb l’alcalde de la ciutat i demanarà explicacions tant a l’Ajuntament de Reus com a la Generalitat de Catalunya.

En una roda premsa realitzada aquest matí a l’Ajuntament de Reus, el regidor de la CUP David Vidal, ha presentat a un col·lectiu d’alumnes d’un curs del SOC i el Mas Carandell, el qual ha estat representada per Glòria Batiste i Sílvia Ghornoguvsky, que han denunciat l’estafa patida en la realització d’un curs de formació i ocupació.

El passat febrer de 2013, es va començar a impartir un curs al Mas Carandell, organitzat conjuntament per l’IMFE Mas Carandell i el Servei d’Ocupació de la Generalitat de Catalunya, amb el títol “Operacions auxiliars de serveis administratius i generals” (ADGG0408). Aquest curs estava adreçat a persones aturades de llarga durada: amb una antiguitat superior a un any d’estar inscrita a l’atur; un any de no haver percebut cap subsidi econòmic; i un any d’haver “fitxat” periòdicament.

Aquest curs es dividia en quatre blocs. El primer, consistent en quatre mesos de docència al Mas Carandell. El segon, quaranta hores de pràctiques en una empresa. El tercer, sis mesos de contracte laboral a la mateixa empresa on s’havien realitzat les pràctiques. I, un quart, de reintroducció al mercat laboral un cop finalitzat el contracte. Com a conclusió d’aquest curs, l’alumnat havia de rebre un certificat de professionalitat nivell 1.

Un total de 20 persones van poder participar en aquest curs, i moltes d’altres es van quedar sense plaça. D’aquestes 20 persones, quatre van abandonar el curs abans d’hora, ja que van trobar feina pel seu compte. Quatre persones més han estat contractades per l’Ajuntament, tot i no tenir cap tipus de relació amb el programa del curs. I, les persones restants 11 en total, no poden acabar el curs, ja que ni se’ls hi ha ofert les pràctiques del segon bloc, ni òbviament, tenen contracte laboral de sis mesos ni el certificat de professionalitat nivell 1.

A més del greuge provocat a aquestes persones pel fet de no poder acabar el curs, sense haver obtingut el contracte laboral i el certificat, aquestes persones no constaven com a aturades des del moment d’iniciar el curs. Per tant, en primer lloc, aquestes persones no han tingut l’opció de poder accedir a les ofertes laborals del SOC. I, en segon lloc, l’administració no ha tingut en compte a aquestes persones, alhora de presentar el nombre d’aturades registrades a l’Oficina de Treball de la Generalitat.

Això, implica, una clara manipulació de les llistes d’aturades, ja que aquests cursos s’han realitzat en diferents poblacions de Catalunya, i per tant, el nombre de persones afectades podria ser més que significatiu.

Aquest col·lectiu de persones també denuncien que l’IMFE les hi va dir –després que es queixessin del succeït- que tindrien un tracte preferent en el procés de selecció dels plans d’ocupació, però finalment, no va ser així.