La Ràdio comença la roda de presentacions a Reus, on hi tindrà l’estudi central

Una setmana i mitja després de fer-se conèixer via xarxes socials, finalment Reus ha estat el primer punt de trobada físic amb les dues persones impulsores del projecte de la Ràdio. Un nou mitjà encara sense nom ni imatge que té intenció de tractar “amb gent d’arreu des d’arreu” tot tipus de notícies, temes de debat, i tot plegat amb una visió completament nacional dels Països Catalans i cooperativa. Ja són més de cent persones implicades, diversos mitjans de comunicació i altres entitats. En els primers dies de difusió han rebut no tan sols sol·licituds de socis sinó també peticions per col·laborar periodísticament. I és que, tal com ha relatat Sergi Franch, la nova ràdio pretén tornar als principis del periodisme, un periodisme independent, arrelat a l’entorn i descentralitzat, per tal d’aprofundir en el màxim de temes possibles i afavorir el diàleg entre les diverses realitats.

De moment estan en fase inicial. La de Reus és la primera de les desenes de presentacions que tenen programades de Salses a Guardamar i de Fraga a Maó (la propera, a Tarragona, el proper dimecres 19 de febrer, al Casal Popular Sageta de Foc). Busquen complicitats tant amb el teixit associatiu com amb totes les persones que formen els diversos territoris. Volen ser un mitjà amb visió col·lectiva, multidireccional. Tot i que asseguren no ser res nou -han esmentat el cas de l’Avui o de la Directa- són molt escasses aquest tipus d’iniciatives, que compten amb l’opinió de tothom qui en forma part fins i tot a l’hora de triar-ne el nom. Per fer-ho possible, però, necessiten un mínim. #2almes és l’etiqueta que han fet funcionar a Twitter per dir com n’és de senzill ajudar a transformar el país, a través d’una quota que vol ser simbòlica. Emetran des del Casal Despertaferro per a tots els Països Catalans i per Internet. La cinquantena de corresponsals i les col·laboracions indiquen que si s’arriba a mantindre té unes potencialitats molt grans per incidir en els múltiples processos de canvi que viu cada poble, cada ciutat i cada comarca en aquests moments que vivim.

Acabada la presentació, la majoria de preguntes del públic, que ha omplert la sala, anaven dirigides al tipus de periodisme que té previst fer-s’hi, i de com pot suposar una via d’escapatòria per a molts professionals que no troben el seu lloc en els mitjans convencionals. Mitjans que no indaguen, que no busquen totes les òptiques, que estan més preocupats per unes dinàmiques ja marcades plenes de rutina, i sovint que tenen massa influència del poder polític i econòmic. Aquests “periodistes cabrejats” podrien arribar a esdevenir un pes important a l’altre cantó de la balança, i és per això que animen a tothom qui vulgui a participar-hi.