Acusen “Servei i Mascota Domingo López” d’incinerar gossos per estalviar-se el seu manteniment

L’associació Animalista Libera! Tarragona va presentar a Serveis Territorials de Tarragona del Departament d’agricultura Ramaderia i Pesca (DARP) de la Generalitat i fiscalia de Tarragona una denúncia sobre la investigació per maltractament i sacrifici d’animals del centre Servei i Mascota Domingo López situada a Vilallonga del Camp. L’ acusem de desatenció veterinària, de no comptar amb cap tipus de servei veterinari i d’incinerar gossos per estalviar-se el seu manteniment. Aquesta empresa té la concessió de recollida d’animals a les carreteres de la Diputació i als municipis de l’Alt Camp, Baix Camp i alguns de la Conca de Barberà.

Segons la investigació de l’associació animalista Libera! -que posteriorment ha estat comprovada per agents rurals del DARP-, l’empresa ha comès una infinitat d’irregularitats, algunes tan greus com la presumpta desaparició de 600 gossos i maltractament animal reiterat.

Fonts del DARP admeten que “a través dels Serveis Territorials de Tarragona i del Cos d’Agents Rurals s’ha realitzat una recerca detallada i s’ha emès un informe sobre possibles infraccions en aquest nucli zoològic, on s’han detectat diferents irregularitats que poden contravenir la normativa vigent de Llei de protecció animal.”

La pista clau que ha seguit l’associació animalista i que ha desencadenat en una recerca oficial pendent de resolució és la desaparició d’uns 600 gossos entre els anys 2011 i 2013. En aquell període, Servei Mascota Domingo López va ampliar la seva àrea de cobertura guanyant el concurs del Consell Comarcal del Baix Camp. Dos anys abans, el 2009, havia començat amb el servei a l’Alt Camp. Les recollides d’animals s’incrementarien a partir de 2011, però la gestió als llibres de l’empresa van començar a descompensar-se amb les sortides, fet que va obligar als agents rurals a verificar l’informe presentat per Libera!.

Segons els animalistes, tenien raó “perquè la investigació va acabar amb un informe aquest passat octubre amb unes conclusions molt ajustades a les que nosaltres vam arribar”, explica Anna Carbonell, coordinadora de Libera!.

Segons el DARP, la gestió dels gossos que recull l’empresa de Vilallonga tenen una sortida incerta. Des de Libera! no es creuen que hi hagi hagut un augment d’adopcions en plena crisi, i menys que tots els que han agafat els han retornat als seus amos gràcies al xip identificador. La principal hipòtesi és que hagin mort, que els hagin cremat vius.

És cert que no poden saber com van morir els 600 gossos que no surten en el registre, però es temen el pitjor, ja que l’increment de cendres canines que ha generat aquesta empresa durant dos anys no està justificada.

Residus especials

Les cendres d’una incineradora d’una gossera, com per exemple la que té Servei Mascota Domingo López, procedeixen de residus especials i han de ser tractats a empreses especialitzades. Libera! ha tingut accés al nombre de quilos de cendra declarats des de 2010 per la signatura i ha calculat quants gossos haurien incinerat des d’aquesta data, dins del total de 4,5 tones de cendres.

El residu que produeix un animal incinerat està entre el 2 i el 5% de la seva massa corporal, i agafant la part més alta i amb exemplars d’uns 30 quilos, el resultat final és d’uns 2.700 gossos incinerats durant aquests tres anys, però en els registres hi ha uns 2.100; n’hi ha 600 que no quadren.

En l’informe final dels agents rurals hi ha més de vint presumptes irregularitats, entre lleus, greus i molt greus. Però la majoria d’elles ja s’han descartat, perquè com confirma el denunciat, ha rebut un correu de la Veterinària del DARP a Tarragona en el qual explica que es farà creu i ratlla del llibre de registre una vegada considerat que l’error seria de gestió. 600 “desapareguts”, més 2100 morts comprovades, es pot considerar un error de registre o de gestió? De nou, des del DARP intenten amagar i arxivar una denúncia de maltractament i sacrifici animal, com ja van fer amb la denúncia presentada del centre L’Última Llar.

Des de Libera! denunciem públicament la poca transparència del DARP, i els hi demanem que per una vegada compleixin amb el seu treball defensant i protegint a les víctimes i no estiguin, una vegada més, a favor del maltractant. Han d’actuar ja.

No té sentit que al Camp de Tarragona no existeixi una protectora que compleixi amb la gestió tal com marca la Llei de protecció animal de Catalunya, i que les administracions no controlin aquesta situació, sent còmplices d’una de les majors xacres del nostre territori.