Xerrada: “L’arribada de les tropes franquistes a Tarragona”, per Jaume Camps

Aquest dijous el nou Casal Popular Sageta de Foc va acollir la xerrada organitzada per Endavant (OSAN) sobre l’entrada de les tropes franquistes a Tarragona. L’últim dels actes de les Jornades Antifeixistes, en commemoració del seu 75è aniversari, va comptar amb un dibuix prou aclaridor a càrrec de l’historiador alcoverenc Jaume Camps. Mitjançant moltes dades i fotografies, va descriure uns dies difícils per a tota la societat tarragonina, tant dels que es van quedar com dels que van marxar, tant dels que van ser empresonats com dels que s’ho miraven tot des d’una falsa equidistància, esperant temps millors. És possible que la imatge per excel·lència d’aquest moment sigui la de les masses donant la benvinguda als feixistes al passeig de les Palmeres i a la Rambla. En aquest sentit, Camps considera que és lògica donats els tres anys de guerra civil i la gana que des de feia temps patien a la rereguarda republicana. També va assenyalar les condicions en què vivien els presos, cosa que s’especifica més àmpliament en aquest documental, i va acabar la xerrada recordant a totes les víctimes del franquisme.